Тази вечер за пръв път на протеста присъства и нападнатият мъж
Нова вечер на протести в Габрово
101305
Нова вечер на протести в Габрово
  • Нова вечер на протести в Габрово
За четвърта поредна вечер на централния площад "Възраждане" габровци излязоха на мирен протест срещу насилието и агресията. Митингът преминава при засилени мерки за сигурност отстрана на полицията в Габрово и подкрепления от дирекцията "Жандармерия" и СДВР.

Това е четвъртата поредна вечер на недоволство на жителите на града. Поне 1000 души се събраха пред сградата на общината на централния площад. След скандирания и изказвания от импровизираната трибуна, хората мирно тръгнаха на шествие по улиците на града. На площада се събираха подписи с искане за законодателни промени и за административни санкции, които заменят глобата с обществено полезен труд.
 
Задържани са седем лица с боксове и метални палки при опит да се включат в протеста

Недоволстващите отново поискаха от институциите сигурност, както и равни права и задължения за всички български граждани. Жителите настояват и за оставката на кмета на Габрово Таня Христова, защото, по думите им, тя била виновна за създалото се напрежение.

Тази вечер за пръв път на протеста присъства и нападнатият мъж.

БГНЕС

Днешният протест беше обявен като най-многолюден. Очакваше се демонстрацията да бъде подкрепена и от жители от други градове, но засега МВР няма данни за такива. Имаше данни и, че в протеста ще се включат и фенове от агитки на футболни отбори. Униформените проверяват хората за оръжия, след като на вчерашния протест в някои от протестиращите бяха открити метални боксове, бухалки и метални пръти.

Напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин заради забележка.
 
Габрово под полицейска блокада, четирима задържани след протестите

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

БГНЕС

Малко след това стана ясно, че тримата роми остават в ареста за постоянно. За да се гарантира сигурността им, те бяха преместени в Областната дирекция във Велико Търново. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.
 
Напрежението в Габрово ескалира: Сблъсъци между протестиращи и жандармерия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Независимо от това се състоя и втори протест, на който се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. Заради това премиерът Бойко Борисов поиска оставката на директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Борислав Бончев.

Протестът в Габрово


И днес Габрово е под засилено полицейско присъствие. На възлови места имаше бусове на Жандармерията и импровизирани пропускателни пунктове, масови бяха проверките на автомобилите и пътуващите в тях граждани.