Специализираната полицейска операция продължава до неделя
Общо деветима задържани след снощния протест в Габрово
101292
Общо деветима задържани след снощния протест в Габрово
  • Общо деветима задържани след снощния протест в Габрово
Специализираната полицейска операция в Габрово продължава до неделя, така както е планирана. Това заяви главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”. В Габрово има видимо присъствие на силите на реда, командировани са от Плевен и София и представители на жандармерията.
 
По-късно днес ще бъде решено как да се действа довечера, но комисар Терзийски не очаква да има някаква промяна от вчера по отношение на присъствието на силите на реда. Броят на униформените според комисар Терзийски е бил 150.

Роми напускат Габрово заради ескалацията на напрежение

Четирима души са задържани в Габрово, полицейски служител е пострадал леко. Това каза директорът на Главна дирекция "Националната полиция" към МВР главен комисар Христо Терзийски на брифинг в Габрово.

„В централната градска част хората се бяха разделили на три лъча. Така се обособиха групи от млади граждани - на възраст между 20 и 25 години, които към 21.00-21.30 ч. предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред. В резултат на предприетите действия бяха задържани четири лица. Срещу три от тези лица ще бъдат образувани досъдебни производства за противоправно пречене на орган на власт да изпълни своите задължения", каза Терзийски.

Докладвани са на дежурен прокурор в Районната прокуратура в Габрово. Четвъртият е задържан заради липса на лични документи.
 
Напрежението в Габрово ескалира: Сблъсъци между протестиращи и жандармерия (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Около 23.30 ч. са задържани четири лица за проверка за възникнал пожар в покривна конструкция на необитаема постройка. По този случай също ще бъде образувано досъдебно производство. Извършен е оглед на местопрестъплението тази сутрин”, заяви още Терзийски.
 
Има и един леко пострадал служител на реда.

БГНЕС

"Едно общество, което няма закони, може да се самоунищожи. Взехме всички необходими мерки във всички посоки, без значение на етническата принадлежност", каза на извънредния брифинг в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев по повод напрежението в града.
 
Трима души пребиха продавач в денонощен магазин в Габрово (ВИДЕО)

Според Дончев силите на реда и жандармерията ще останат там докато е необходимо, защото не може да се позволи хаос. "Призовавам към спокойствие и разум. Всеки български гражданин има право да протестира, но това трябва да се случва без заплаха за живота и здравето на останалите граждани", каза още Дончев.
 
Снощи стотици хора се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима младежи от ромски произход, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа.