/ БГНЕС
"Специализираната полицейска операция в Габрово продължава до неделя, така както е планирана". Това заяви комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”.

Габрово под полицейска блокада, четирима задържани след снощния протест

В Габрово има видимо присъствие на силите на реда, командировани са от Плевен и София представители на жандармерията. Снощи, за четири часа, и от Пловдив. За довечера ще се реши как да се действа днес преди обед, но комисар Терзийски не очаква да има някаква промяна от вчера по отношение на присъствието на силите на реда. Броят на униформените според комисар Терзийски е бил 150.
 
Напрежението в Габрово ескалира: Сблъсъци между протестиращи и жандармерия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Камъни и бомбички са хвърляни от част от протестиращи. Четири лица са задържани снощи, срещу три от тях ще бъдат образувани досъдебни производства по чл. 270 за противоправно пречене на орган на власт за изпълнение на задължения.

Едно лице е задържано без документи. Още четири лица са задържани по сигнал за възникнал пожар в покривна конструкция на необитаема постройка. Ще бъде образувано производство за палеж. Един служител от полицията има наранявания. Знае се за два случая на пострадали лица, но няма подаден сигнал от полицията за по-сериозен инцидент.
 
Един пострадал представител на органите на реда, леки повреди по автомобилите на жандармерията. Всички, попаднали в полезрението на полицията са от Габрово или съседни населени места.

Тримата участници в побоя се изправиха пред съда (ВИДЕО)

Няма да възпрепятстваме какъвто и да е мирен процес. Няма да ограничим никой да участва в протестите, но призоваваме гражданите за мирни действия, защото другото е нарушаване на обществения ред.
 
Комисар Терзийски каза още, че има информация, че са правени опити да бъдат призовани хора от спортен клуб в София да участват в протеста в Габрово, но те са отказали. Той припомни, че шествието в Габрово след площад Възраждане се е разделило на три лъча - два от които към места, където живеят роми, на едното място и българи.

Габрово
Дончев, Христова и Терзийски
 

Кметът Таня Христова призова: „Да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв и безредици няма да постигнем нищо за нашия град.” Тя още веднъж заяви, че не заселва роми, няма желание и няма правомощия да го прави.

Трима души пребиха продавач в денонощен магазин в Габрово (ВИДЕО)

Изтъкна, че проблемът с ромите е в цялата страна. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир и припомни, че още през миналата година са събаряни незаконно обитавани къщи. Този процес продължава и сега. Предложи инициирането на наказателна промяна, която да позволи да се наказват нарушителите.
 
„Моята оставка е винаги с мен. Най-важното е да има спокойствие и разум”, каза още Таня Христова. Вицепремиерът Томислав Дончев Дончев каза, че много пъти е чувал призива оставки и за разлика от други не живее с илюзията, че всички го харесват.
 
Повдигнаха обвинения на тримата задържани за побоя в Габрово

Томислав Дончев изтъкна, че снощи се е прибрал се пеша и сам, както бил свикнал. „Държавата, силите на полицията и жандармерията не са тук да пазят една част от обществото срещу друга, а да пазят обществения ред.

Ще стоят колкото е необходимо. Не можем да си позволяваме хаос. Взети са мерки във всички посоки, без да се съобразяват с етническия произход. Едно общество, което няма закони може да се унищожи.

Първата цел е да се въведе ред. Илюзия е, че след като това се случи нещата ще продължат по старому. Освен всички силови мероприятия, ние водим и диалог с гражданите”, каза още Дончев.
 
Вицепремиерът изтъкна, че има усещане на част от хората за безнаказаност и използването на социалните плащания от тях. Припомни законодателни промени, които са на вниманието на Народното събрание - дете, които не ходи на училище, семейството се лишава от социални плащания.

Заяви, че лица, които получават помощи имат хиляди левове глоби, а държавата не може да си ги прибере. Всеки български гражданин има правото да протестира, на никой не му е хрумвало да забранява това.

Но да става по мирен начин. Една част от пострадалите са от предмети, хвърлени от протестиращи. Илюзия е да смятаме, че тази реакция е заради един инцидент отпреди няколко дни. Това са грешки, трупани от години. Призна, че протестиращите имат право.
 
Жандармерия охранява централната част на Габрово (СНИМКИ)

Дончев обясни причината тук да се случат протестите и да ескалира проблемът. Тук исторически не е имало малцинства. Най-дразни демонстрационното неспазване на правилата, каза той и обяви, че трябва да се търси трайно решение.
 
„Да престанем да мислим за интеграцията като за нещо, което ни се налага от Европа".
 
Дончев каза, че вече се е появил проблем в работата на Общинско предприятие „Благоустрояване”, тъй като служители от ромски произход се страхуват да излизат по улиците. Роми напускат Габрово, заселват се в околни населени места.