Нов сайт измерва познанията на хората за гражданските им права
Нов сайт измерва познанията на хората за гражданските им права / снимка: БГНЕС
Нов сайт измерва познанията на хората за гражданските им права
82929
Нов сайт измерва познанията на хората за гражданските им права
  • Нов сайт измерва познанията на хората за гражданските им права

Как функционират институциите у нас и какви са правата на гражданите в България - тези ваши познания можете да проверите на новата интернет страница „Гражданомер”, разработена от Българското училище за политика.

Тя беше представена официално в присъствието на министъра на правосъдието Христо Иванов. Проверката на знанията става чрез решаване на тестове, разпределени в 5 категории. Целта на проекта е да измери равнището на информираност на хората и да насърчи желанието им за участие в процеса на вземане на решения.

Гражданомер е място за среща на истинските граждани - така представи новия проект изпълнителният директор на Българското училище за политика Ирина Алексиева.

„Не можеш да защитаваш собствените си права, когато не ги познаваш. Не можеш да бъдеш част от една демокрация, когато не си гражданин. Ако върнем лентата 50 години назад, даже доста повече, много хора в България са умирали, за да защитават демокрацията в тази страна”, посочи Алексиева.

За проверка на знанията има 104 въпроса, разделени в следните групи: демократични принципи, институции, местна власт, защита на гражданите, избирателни права.

Министърът на правосъдието Христо Иванов се справи без грешка с теста за институциите. „Малко се зачудих на кого се подчинява съдебната власт, но мисля, че отговорих правилно”, шеговито коментира министърът.

Всеки въпрос има само един верен отговор, а при грешка, платформата показва вярната възможност. Тестът завършва с издаване на диплома, която може да се сподели в социалните мрежи.