Шенген е една от малкото теми, която ни обединява, смята лидерът на БСП
Незаслужено и унизително. България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод отказът на Нидерландия да подкрепи страната ни да влезе в Шенген.

Демерджиев: Обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата

"Трябва да го заявим достатъчно твърдо без да превиваме гръб и да се подмазваме за подаяния. Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес, пише тя.

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България.

"Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€. Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм", посочи държавният глава, заяви Радев.

"Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Съюза. Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата. Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена", коментира от своя страна министърът на вътрешните работи.