/ БГНЕС, архив
Синоптиците очакват извънреден транш 150 000 лева, за да продължат работа
98449
Синоптиците очакват извънреден транш 150 000 лева, за да продължат работа
  • Синоптиците очакват извънреден транш 150 000 лева, за да продължат работа
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) очаква извънреден транш от 150 000 лева, за да продължи работата си. Това каза директорът на институтът проф. Христомир Брънзов по повод финансовите проблеми на института.
 
Страната ни може да остане без прогнозата за времето

"НИМХ трябва да търси самостоятелен път. Още повече, че в момента с този Закон за БАН, средствата, които държавата отпуска за БАН, никой не може да ги контролира и да ги управлява освен Общото събрание. Да, то е един демократичен орган, но в действителност не носи никаква отговорност за разпределението на тези средства", коментира проф. Брънзов.
 
През юни синоптиците от НИМХ излязоха на протест

"То може утре да реши да не даде никакви средства на НИМХ и никой не може да го принуди да направи обратното. Ние се сблъскахме с този проблем, попаднахме в един Параграф 22. Защото искаме средства от БАН, те казват "Няма, ние ги разпределихме, искайте от правителството". Искаме от правителството, а те казват" "Ние дадохме още 15 млн. на БАН, искайте си ги от там, имат пари за вас". А ето пари няма и всеки ни препраща някъде", обясни ситуацията директорът на института.

Какво се разбраха ръководството на БАН и протестиращите синоптици?