/ БГНЕС
"АЕЦ "Козлодуй" и Маришкият басейн са обезпечени с горивата, необходими да произвеждат електричество". Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на заседанието на Комисията по енергетиката, предаде БГНЕС.

По думите му към момента дружествата изглеждат стабилно.

Той отговори и на въпрос свързан с цената на петрола и посочи, че цената на петрола е с над 20% ръст през последните три дни. "Проблеми с доставките на петрол няма, получаваме ежедневно докладите. Обслужването на танкерите също няма проблем. Имаше проблеми от гледна точка на специфики, свързани със застраховките. Имаше проблеми с плащанията и те са изчистени", каза още министърът.

Николов коментира плана за реакция при евентуално спиране на доставките на природен газ.

"Има няколко степени на извънредно положение. Към момента системата на България не дава основание за активиране, на която и да е степен. Всички дружества са в степен на постоянен мониторинг на случващото се", заяви още той.

Енергийният министър отговори и на въпрос дали има проблем и риск за спиране на доставките на природен газ в България. "Има огромна разлика между дефиниция на проблем и риск. Проблем текущо няма", каза Николов. 

Относно проверката на КЕВР за сделките на "Булгаргаз" той заяви: "Не сме влизали в детайли, но искрено се надявам тази проверка да продължи в много дълбоки детайли".

Николов коментира и темата с Интерконектора Гърция - България и дали са начислени неустойки. "Има наличен договор, той никога не е бил спиран. Неустойките се начисляват", заяви той и посочи, че трасето продължава да се изгражда.

Министърът обърна внимание, че текущото правителство не е подписвало отлагане на изграждането.

Николов отговори на въпрос за ТЕЦ "Варна". Той коментира, че към момента задълженията на ТЕЦ "Варна" са на второ място след "Топлофикация" София към "Булгаргаз". 
БГНЕС