/ БГНЕС, архив
Темата не е обсъждана нито в мнозинството, нито в опозицията
До този момент няма официално постъпило нито едно предложение от народен представител или политическа партия за шеф на Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ).

В това увери Борис Ячев – председател на ресорната парламентарна комисия, която ще изслушва бъдещите кандидати. Депутатите вече приеха процедурни правила за избора, а срокът за внасяне на номинации е още една седмица и изтича до 20 ноември. До процедурата се стигна след като Пламен Георгиев депозира оставката си под обществен натиск заради скандал с незаконна тераса в апартамента, която заварил при покупката.

Тръгна процедурата за избор на нов шеф на КПКОНПИ

„Не мога да обсъждам качества на човек, който не е предложен“, категоричен бе той в коментар на публикации, че Сотир Цацаров ще оглави антикорупционния орган.

Той уточни, че на този етап не се водят парламентарни преговори за издигане на кандидатура. „Поне аз не знам и не съм участвал. Доколкото знам, ПГ на „Обединени патриоти“ не е търсена нито за обсъждане на кандидатура на шеф на КПКОНПИ, нито за евентуална подкрепа на такава“, обясни Ячев.

Избират новия шеф на КПКОНПИ през ноември, няма да е Антон Славчев

Борис Ячев не отговори конкретно и за опцията „Обединени патриоти“ да подкрепят Цацаров за поста, ако коалиционният партньор ГЕРБ го номинира. „Това трябва да се вземе като решение в НФСБ, после във ВМРО и след това от ПГ“, аргументира се той.

Пламен Георгиев събаря терасата си (СНИМКИ)

Изненадани от слуховете останаха и от ДПС. "От вас го чувам, нямам коментар. Нека да внесат кандидатурата, да изтече срокът, да видим всички кандидатури“, заяви депутатът от правната комисия Хамид Хамид. Той обясни, че изборът на шеф на КПКОНПИ и евентуални номинации за поста все още не са обсъждани от парламентарната група, както и че все още има достатъчно много време за номинации.

ВСС е разтревожен от негативната кампания срещу Иван Гешев и други прокурори

Управляващите от ГЕРБ също подчертаха, че не са мислили по въпроса. „Не са обсъждани още кандидатури. Срокът не е изтекъл. Това предстои, тогава ще може да видите кои са предложените кандидати“, каза председателят на ПГ на партията Даниела Дариткова.

"Тепърва има срок до 20-ти, в който народните представители имат право да предлагат. Ако се стигне до номинации, те трябва да бъдат разгледани в пленарна зала", бе коментарът на финансовия министър Владислав Горанов.