Пламен Георгиев
Пламен Георгиев / БГНЕС
Българското дипломатическо дружество излезе с остра позиция срещу назначаването на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия. От организацията определиха правителственото решение за назначаването на бившия шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) на този пост в Испания като поредното грубо погазване на закона и подигравка с дипломатическата служба.

Политическите назначения на дипломатическа служба вредят на България, категоричен е Симеон Николов от Управителния съвет на дружеството. Дипломатите настояват назначението на Пламен Георгиев във Валенсия да бъде отменено.

Бившият шеф на антикорупционната комисия става консул във Валенсия
 

Качеството на работата на дипломатическата  служба  намалява значително заради наложилата се практика да се правят политически назначения на външни за системата хора, които не са компетентни. Позицията генерален консул е важна да двустранните отношения и не трябва да се подценява, посочи Симеон Николов.
 
"Дипломацията е едно изкуство и, за съжаление, не всеки се справя с това. Необходимо е и голям натрупан опит през годините. Въпросът не е само до владеенето на езиците. Да твърдиш, че владееш испански на ниво A2 - това е само в сферата на общите разговори, а не е високо познание на езика, което да предизвиква често възхищение с хората, които да контактуваш. Познаването на културата и на литературата на съответната страна, което също намалява дистанцията и спомага в навлизането на съответните среди", коментира Симеонов.

Петиция срещу Пламен Георгиев във Валенсия
 
С подобна позиция срещу конкретно назначение, от Дипломатическото дружество излизат не за първи път.
 
"Имаше случаи, в който жена, която освен че нямаше дипломатическа практика, се изпращаше  в арабска страна с доста консервативен и строг режим, където трудно може да се контактува и пробива." Той допълни, че политическата класа изключително рядко се е съобразявала с критиката на Дипломатическото дружество. По неговите думи, качеството на работата на дипломатическата служба се отразява директно на имиджа не само на България, но и на политиците, които са направили тези назначения, но за това не се дава сметка", посочи още той.