Пламен Георгиев
Пламен Георгиев / БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи Пламен Георгиев от длъжността „прокурор“ в Специализираната прокуратура.

Пламен Георгиев подаде оставка като прокурор

Точката бе вкарана като извънредна в дневния ред на днешното заседание на колегията, след като Георгиев сам депозира своята оставка, но не присъства на обсъждането и гласуването ѝ. По време на обсъжданията стана ясно, че Комисията по атестирането и конкурсите е проверила Георгиев за висящи преписки, каквито не са установени, и няма пречка той да бъде освободен.

Дипломатическото дружество възрази срещу назначаването на Пламен Георгиев за консул

Така пътят на бившия председател на антикорупционната комисия към консулското място във Валенсия остава открит, след като Министерството на външните работи съобщи, че е получено одобрението на испанските власти.

Решението Георгиев да отиде на дипломатическа служба бе взето от правителството на закрито заседание на 9 август. Оказва се обаче, че законът не предвижда възможност той да бъде възстановен на прокурорското място след изтичане на мандата му. "Ако той има желание след това отново да се върне в системата на прокуратурата, трябва да се яви на конкурс", обясни Даниела Машева от прокурорската колегия. 

Петиция срещу Пламен Георгиев във Валенсия

Пламен Георгиев подаде оставка като председател на Комисията за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в края на юли и още същия ден тя бе одобрена от парламента. Тогава той обоснова решението си за напускане на поста със скандала, който се разрази около терасата на апартамента му в София. Случаят бе проверен и от НАП, а според Георгиев проверката е показала, че всичко около имота му е чисто.

Пламен Георгиев е убеден, че атаката срещу него била целенасочена

В началото на август прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, за да го възстанови на работа като спецпрокурор.