Валери Симеонов
Валери Симеонов / Правителствена информационна служба
Безплатно море за 2020 и подкрепа на туризма - това предлагат от НФСБ със своите законови предложения. НФСБ внесе законопроекта със свои мерки за спасяване на туризма, одобрени от Коалиционния съвет на 28 април, съобщават от партията.

„Считаме, че българският туризъм трябва да бъде спасен от българската държава и българските граждани“, заявява лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Коалицията с консенсус за ваучерите в туризма, чадърите и шезлонгите по морето това лято - безплатни (ВИДЕО)

Сред идеите са вече оповестените талони (ваучери) в размер на 210 лв. за 7-дневна почивка за всички социално осигурени работници и служители като пряка мярка за подпомагане на вътрешния туризъм. Ваучерите ще важат и за 2021 г. По 100 лв. за всеки ученик за зелени училища, културни и спортни мероприятия.

Също така плажни принадлежности по цени, намалени минимум с 50% или безплатни срещу намаляване на концесионната такса от 50 до 100 %. Възможност за намаляване или отмяна на туристическия данък от Общинските съвети на курортните общини след отмяна на извънредното положение.

Каракачанов: Мерките трябва да се насочат към туризма, който дава 12% от БВП (ВИДЕО)

От НФСБ предлагат още предимство за безвъзмездна финансова помощ от 3 до 10 000 лв. и друго безвъзмездно финансиране за хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти.

Освен това удължаване срока за завършване на строителството по националните курорти за подготовка на туристическия сезон, както и удължаване срока за възстановяване на плащания или ползване на туристически услуги от туроператорските фирми до една година като антикризисна мярка за спасяване на бранша.