Независими депутати внесоха кандидатурата на СДС за конституционен съдия
Независими депутати внесоха кандидатурата на СДС за конституционен съдия / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кандидатурата на Гугушева за КС вече е в парламента
59205
Кандидатурата на Гугушева за КС вече е в парламента
  • Кандидатурата на Гугушева за КС вече е в парламента

Тримата независими депутати Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Валентин Николов внесоха в парламента кандидатурата на прокурор Галя Гугушева за конституционен съдия.

Решението беше взето в четвъртък вечерта от ръководството на СДС, но тъй като сините депутати отново отказаха да внесат номинацията, се наложи това да направят независимите.

Самата Гугушева дойде в Народното събрание, но отказа да коментира каквото й да било.

Независимите депутатите обясниха, че са говорили с кандидатката в четвъртък, защото трябвало да им бъде представена. Освен това те съобщиха, че ще обявят принадлежност към СДС и субсидията им вече ще бъде пренасочена към синята партия.

Според Ваньо Шарков, единия от изгонените от СДС народни представители, случващото се в момента е "тежка подмяна на Съюза на демократичните сили с хора, които са минали през една купчина партии". "Как се въртят и какво се прави, това си е тяхна работа. Намериха си кой да им внесе кандидатурата. Жалко е, че СДС се превърна в изтривалка", заяви още той и допълни: "Единственото, което може, е това - казват кои трима ще бъдат водачи на три листи, дават им да внасят кандидатурата, взимат им субсидията. Това са сделчици".

"Бяхме запознати с предложението, което беше направено от националния съвет на СДС за номинирането на прокурор Гугушева за конституционен съдия. Бяхме подробно запознати с нейната автобиография, с това, че тя е безупречен и компетентен прокурор с дългогодишен стаж в съдебната система", каза Димитър Карбов.

"Ние сме поставени пред сериозна криза в Конституционния съд и ако трябва да бъдем национално отговорни политици, трябва да сложим край на тази криза, защото, ако не е г-жа Гугушева кандидат, ще бъде друг кандидат. В крайна сметка трябва този съд да заработи", заяви Валентин Николов.

Според Огнян Тетимов "в България и Исус Христос да свалят, пак ще му намерят причини". Коментарът му е по повод появилите се съмнения около Галя Гугушева, че е получила няколко дарения. Въпреки това депутатите не се съмняват в авторитета й.

От ГЕРБ отказаха да коментират номинацията. Първо трябвало да я обсъдят в контролния съвет на партията.