Неспазване на правилата и указанията при скок с парашут е вероятната причина за инцидента, при който загина парашутист по време на НАТО-вско учение.

„Според мен причината за инцидента може би е недостатъчната подготовка и малкото опит на пострадалите парашутисти, както и нарушаване на някои от правилата във въздуха и при приземяване”, коментира председателят на Съюза на парашутистите в България о.р. полк. Сирмо Сирмов пред NOVA по повод нещастния случай.

Инцидентът се случи в нощта на понеделник срещу вторник близо до пловдивското село Чешнегирово. Един човек загина, а други трима пострадаха. Води се разследване какво е довело до инцидента.

Канадски парашутист загина по време на учение на НАТО край Пловдив (ВИДЕО)

Според Сирмов има предпоставки, които при неспазване на изискванията могат да доведат до произшествието. „Те са два вида – предпоставки за произшествия след напускане на самолета и при приземяване. Парашутистите трябва стриктно да спазват установената дистанция при напускане на машината. При нарушаване на дистанцията се получават сближения, които водят до неприятни последствия. От друга страна, след напускане на машината може да настъпи пълен или частичен отказ за разтваряне на парашута”, коментира още той.

„Научих от ваши колеги за случилото се. Аз нямам достъп до самото поделение и не знаем какви задачи се изпълняват там. Бяхме уведомени за това обучение. Американски военни офицери, придружавани от наши офицери, дойдоха в кметството с информационни материали. Раздадоха на жителите на селото дипляни, друга част разлепихме на видни места. Никой от селото не се е оплакал от провеждането на учението”, коментира кметът на село Чешнегирово Христо Атанасов.
 
nova.bg