Един канадски парашутист загина, а трима американски пострадаха при инцидент по време на въздушен десант на ежегодното въздушно-десантно учение "Swift Response 2019" край бившата авиобаза до пловдивското село Чешнегирово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната и беше потвърдено и в официално изявление от медийния център на многонационалното учение.

Инцидентът е станал по време на тренировката, ръководена от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

След инцидент при въздушно шоу загина парашутист от армията на САЩ

По предварителни данни, парашутът на канадския военен не се е отворил по технически причини. Предполага се, че тримата американци пък са скочили прекалено близо един до друг и парашутите им са се преплели.Те са без опасност за живота, но с множество наранявания и фрактури на крайниците.

И от Министерството на отбраната, и от военна прокуратура, и от полицията отказват повече информация.

Десантирането е било прекратено веднага, за да се окаже медицинска помощ на пострадалите. Всички ранени незабавно са били транспортирани до местни болници, където на един от военнослужещите е констатирана смъртта, един е бил приет за допълнителни изследвания, а двама са получили медицинска помощ и са били изписани, съобщиха от медийния център на многонационалното учение.
 
„Въпреки че ние предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите и се опитваме да намалим риска чрез интензивни тренировки и внимателно планиране, трябва да се проведат и такива в реалистична среда, за да направим така, че нашите сили да бъдат готови да реагират на всякакви кризи“, се казва още в изявлението.
 
От медийния център изказват своите най-искрени съболезнования на семейството на военнослужещия и неговото военно формирование, като допълчет, че са спазени военните процедури относно уведомяването на близките и роднините.
 
SWIFT RESPONSE 2019 е учение, планирано от Сухопътните войски на САЩ в Европа се провежда от Силите за глобален отговор на САЩ за периода от 11 до 24 юни 2019 г. на териториите на България, Хърватска и Румъния.

Парашутист пострада при скок в Приморско

Разследването на случая е поето от военна полиция.