Имаме всички шансове да финализираме споразумението за Шенген до края на 2024 г. В момента има подем на нацоналистическите и популистки партии в Европа. Много зависи по какъв начин страната ни и останалите държави ще се представят на предстоящите европейски избори, защото рискът никога не е бил по-голям. Това коментира по NOVA NEWS Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи.

Агенция „Митници“ засили контрола по границите в изпълнение на ангажиментите за Шенген

По думите ѝ България трябва да отиде много подготвена на тези избори, а там битката ще бъде за това какви ще са Европа и Европейската комисия в бъдеще.
„За финализирането на споразумението за Шенген, България ще преговаря с новата ЕК. Външната ни политика трябва да бъде изключително активна, а вътрешната - устойчива, ясна и предсказуема”, каза още Нейнски.

Тя уточни, че дълго време в общественото пространство е било коментирано, че чрез икономически механизми може да се принуди не само Австрия, но и останалите държави да вземат политически решения.

Всички решения в ЕС са политически. България трябва да съсредоточи усилия в политическите разговори. Поведението на правителството, на премиера, на външния министър, както и на хората от парламента, е изключително важно. Трябва да направим ясен план за следващите стъпки, за това как България ще изглежда в очите на своите партньори през 2024 година”, добави Надежда Нейнски.

Денков: Имаме пълен Шенген, ротацията на премиера е технически въпрос

Според нея трябва да има яснота относно начина, по който функционира иновацията, наричана „некоалиция".

„Смятам, че Мария Габриел трябва да предложи коалиционно споразумение с ясно разписани ангажименти. Така или иначе, мнозинството функционира като коалиция, а когато не са регламентирани отношенията помежду им, започват вътрешнополитически наддавания. Това дава аргументи на онези, които са срещу евроатлантическото мнозинство”, подчерта тя.

Целия разговор гледайте във видеото.