Неадекватната реакция на Бърза помощ може да е причината за смъртта на проф. Георгиев
Неадекватната реакция на Бърза помощ може да е причината за смъртта на проф. Георгиев / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Комисията за защита от дискриминация се е самосезирала относно случая с проф. Румен Георгиев от НАТФИЗ, на когото бе отказана спешна медицинска помощ, въпреки че неговите студенти са подали сигнала до дежурните диспечери в София. Това съобщи в парламента председателят й Кемал Еюп. Професорът почина миналата седмица. Според студентите му диспечерите от „Бърза помощ” отказали да пратят медицински екип с аргумента, че не знаят къде точно се намира зала „Христо Ботев”.

Кемал Еюп бе категоричен, че става дума за дискриминация. Той обясни, че заедно с този вече стават два случаите с летален изход, вследствие неадекватното действие на софийската „Бърза помощ”, с които се е заела комисията, и това утежнява още повече обстоятелствата:

„Неравното третиране в повечето случаи води до дискриминация. Тук съзряхме, че има селективен подход, неравно третиране. Няма значение за кой човек става въпрос, човекът е човек, че „Бърза помощ” не са се отзовали на време и да проучим каква е причината”, каза още Еюп.

Факт е, че от „Бърза помощ” не са реагирали адекватно и навреме, и това може да е причината за смъртта на професора, коментира Кемал Еюп. Ако разследването на Комисията за защита от дискриминация го потвърди, ще последват санкции:

„Санкции върху ръководството на „Бърза помощ” и Министерството на здравеопазването - финансови и административни. Сигурно ще има и препоръки към Министерството на здравеопазването да се предприемат адекватни мерки, за което ще следим след това”, добави Кемал Еюп.

През 2007 г. жалбите от дискриминация у нас са нараснали с 66,8 на сто, отчете комисията, но според председателя й това се дължало на повишената информираност на хората, а не на увеличаването на подобни случаи. Най-много са жалбите от дискриминиране на етнически принцип – 28 на сто. Родители на хронично болни дечица също са се жалвали на комисията, каза Еюп и допълни:

„Няма отказ да бъдат лекувани, но има затруднена процедура по лекуването. Непредоставянето на здравна помощ. Дали сме предписания към здравна каса и към Министерството на здравеопазването.