НДСВ ще се стреми отново до място в управлението на страната
НДСВ ще се стреми отново до място в управлението на страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Председателят на НДСВ Христина Христова е оптимист, че ще изведе партията отново до място в управлението на страната.

Започва новият политически цикъл на НДСВ, който ще завърши след изборите догодина. Започваме на чисто и наново. Отговорността за резултатите догодина ще носим ние с вас в тази зала и в най-голяма степен аз. С тези думи Христова се обърна днес към членовете на Националния съвет на партията на първото заседание след конгреса на партията, което се проведе днес в централата, съобщиха от пресцентъра на НДСВ.

Давам си сметка за постигнатото дотук с много труд, но си давам сметка и за грешките, които допуснах и няма да ги повторя. Отсега ви заявявам, че ще направя всичко според силите си, всичко - въпреки спънки и пречки, за да изведем НДСВ отново до място в управлението на страната. Аз съм оптимист и смятам, че целта е реална. Но при едно условие - да работим всички заедно, да споделяме идеи, да вливаме енергия за строителство, а не за разрушаване на вече създаденото. Защото, ако впрегнем цялата си енергия в една посока, гарантирам успеха, ако обаче продължим да се делим, нищо няма да направим, каза още Христова.

Появата на новата дясна партия на Меглена Кунева и категоричната й заявка, че няма да прави предизборни коалиции, ни поставя в позицията на конкуренти с новата партия, поне засега. Предстои да видим как политическото номадство ще рефлектира върху реномето на новата дясна партия. И тук е важната разлика между „България за гражданите” и НДСВ - ние винаги сме били срещу политическото номадство, посочва БГНЕС.

Предизвикателствата в следващите месеци и дни няма да са малко. Те ще идват от цялостната атмосфера на див популизъм, на агресия и рано започнала предизборна кампания за изборите през 2013 г. От факта, че вече не живеем по правила. От една страна ГЕРБ се окопава във властта чрез всички средства, вкл. непозволени, вкл. чрез изборното законодателство. От друга страна върви силна деструктивна атака срещу партиите в дясно. Целта е в дясно да остане ГЕРБ и още най-много един, изтъкна Христина Христова.