НДСВ се очистило от кариеристи и службогонци
НДСВ се очистило от кариеристи и службогонци / снимка: БГНЕС
НДСВ се очисти от кариеристи и службогонци
54507
НДСВ се очисти от кариеристи и службогонци
  • НДСВ се очисти от кариеристи и службогонци

Страницата "Кунева" е затворена, НДСВ най-после се очисти от кариеристи. Това коментира на Шестия конгрес на партията настоящият председател на НДСВ и кандидат за лидерския пост Христина Христова. Според нея обаче не е изключен вариантът за коалиция с партията на бившия член на жълтите Меглена Кунева.

"НДСВ ще се готви за самостоятелно участие на изборите догодина", обясни Христова.

Очаква се по-късно през деня да бъдат готови резултатите от избора на нов председател. Досега издигнатите кандидатури са две - на Христина Христова и на столичния общински съветник от НДСВ Любка Качакова. Третият кандидат, председателят на Контролния съвет Минчо Спасов, си направи самоотвод.

Христина Христова представи противоречива позиция за бъдещите и настоящи взаимоотношения с бившия кадър на НДСВ Меглена Кунева: "Други от нашите сподвижници решиха да правят нови движения и партии, това се отрази негативно върху името на НДСВ, но не бих казала, че се отрази много негативно на нашите организации. В разговорите с тях чувам най-често оценката им - най-сетне се очистихме от кариеристи и службогонци. Не мога да не изразя възмущението си от отстъпничеството и предателството на НДСВ. И дума не е ставало, че след изборите г-жа Кунева и г-н Вълчев ще правят партия и няма да работят за НДСВ. Но сега вече, след като страницата "Кунева" е затворена, мога да кажа, че НДСВ ще върви по своя път, ще се готви отново за самостоятелно участие на следващите парламентарни избори. Ако на нас ни се налага да преговаряме за предизборни съюзи и ако г-жа Кунева преосмисли шансовете си, за нея вратите ще са също отворени, както и за други партии с близки на нашите ценности".

Христова заяви пред делегатите на конгреса, че не може да им обещае нищо друго освен "труд, пот и сълзи от успеха" и разкритикува управлението на ГЕРБ: "Спомняте ли си колко много нови работни места обеща ГЕРБ в управленската си програма? 200 000! Но вместо да се разкриват нови, се закриват работни места. Управлението на ГЕРБ мисли само в магистрали и милиарди, много рядко се обръща към проблемите на работещите хора. Затова ще ви предложа в нашата управленска програма да изведем една основна политика - политика за семейството".

Председателят на НДСВ подчерта, че конгресът се провежда в сложна и напрегната политическа ситуация, в условията на все по-явна предизборна кампания.

Конгресът на НДСВ се провежда на всеки три години, както е определено в устава на партията.