/ Darikradio.bg
НДК си има нов директор
94105
НДК си има нов директор
  • НДК си има нов директор
Ангел Митев е третият шеф на НДК за тази седмица. Той, както и новият Съвет на директорите, се назначават временно, заради необходимостта ремонтите да приключат в срок, обясни министърът на културата Боил Банов. Митев до момента беше изпълнителен директор на държавно дружество "Реставрация".
 
Изборът на изпълнителен директор и на Съвет на директорите на този етап е свързан с необходимостта ремонтът на НДК да бъде извършен качествено, законосъобразно и в срок, за да може сградата да приеме предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС, посочи министър Банов.
 
Мирослав Боршош се оттегля от НДК докато текат проверките

"Към този момент визията на управлението на Двореца ще бъде насочена изцяло в тази посока за решаване на голямата свръхзадача, която имаме. Този Съвет на директорите и този изпълнителен директор са временно. Това е визията с оглед на ситуацията", обясни културният министър.
 
В Съвета на директорите влиза и досегашният му председател Борислав Велков - с оглед на приемствеността и заради необходимостта от хора, запознати със ситуацията, обясни министър Банов. Членове на Съвета ще бъдат също Красимир Петков, бивш зам.-директор на ДНСК, юристът Росица Бачева и главният юрисконсулт на културното министерство Татяна Цветанова, но все още не е обявено името на новия председател.
 

Казусът НДК

Министър Банов каза, че поддържа културните политики, водени от досегашния изпълнителен директор Мирослав Боршош като подкрепа на творци и създаване на нови пространства за изява и трябва да се продължава по този път. "В този смисъл неговото решение да се оттегли до завършване на всички проверки, които текат там, го считам за нормално, подкрепям го. Очаквам при един позитивен резултат да имам възможност да го поканя отново на работа", поясни Банов.  
 
Ангел Митев е третият шеф на НДК за тази седмица, след като в понеделник досегашният Мирослав Боршош беше уволнен от министъра по Европредседателството Лиляна Павлова, а управлението на НДК мина под опеката на Министерството на културата.
 
На следващия ден премиерът Бойко Борисов върна Боршош на поста, а ден по-късно самият той се оттегли до приключване на проверките.