Наводнения без сериозни щети след дъждовете над страната
Наводнения без сериозни щети след дъждовете над страната / netinfo

Проливните дъждове през изминалото денонощие предизвикаха наводнения в страната, съобщиха от „Гражданска защита“. Сериозни щети обаче не са регистрирани.

26 литра на квадратен метър е количеството на валежа, паднал във Велико Търново през последното денонощие, съобщиха от Областния съвет за сигурност. Няма постъпили сигнали за наводнени сгради или активизирали се от дъждовете свлачища на територията на областта.

36 литра на квадратен метър е количеството на валежите, паднали в Ловеч през последното денонощие, съобщи инж. Иван Чоканов, директор на “Гражданска защита“ Ловеч. В село Дерманци валежите са от 25 л/кв.м, а в Тететвен – 16 литра. Няма постъпили сигнали за наводнени сгради или активизирали се от дъждовете свлачища на територията на областта. Нивата на реките все още са ниски и няма предпоставки за опасност от преливане.

От “Гражданска защита” Плевен съобщиха, че на територията на Плевенска област няма поражения, нанесени от падналите през последното денонощие дъждове.

Опасност от преливане на реките и язовирите в област Враца няма, съобщиха за Дарик от „Гражданска защита” в града. В района няма затворени пътища, пътните отсечки са мокри, като на места се образуват големи локви.

Опасност от падащи камъни има в участъка между Мездра и село Ребърково, за това от КАТ призовават да се шофира със съобразена скорост и повишено внимание.

Между 17 и 22 литра на квадратен метър е количеството паднали валежи през последното денонощие на територията на област Враца.

В Костенец е отнесена пътната настилка на ул. ”Средна гора”. Друга улица – „Славей“ е изцяло изровена. Обилните дъждове са довели до свличане и подкопаване на десния бряг на р. Марица в кв.134. Има опасност от засягане на главната канализация на града от свличането на брега. Улиците са сигнализирани със сигнални ленти и са организирани обходни маршрути. Създадена е организация за изграждането на подпорна стена за защита на брега на реката и главната канализация на града. Пострадали няма.

Вчера е получен сигнал за наводнени мазета, вследствие на запушени шахти в училище “Иван Рилски”, ул. ”Александър Стамболийски” в Хасково. Спасителна група от "Гражданска защита" съвместно с екипи на ВиК са работили по отводняване на помещенията. Отново вчера е получен сигнал за наводнено мазе на ул. „Дедеагач” №1 в Шумен. Спасителна група от "Гражданска защита" е предприела мерки за отводняване на помещението, но поради постоянен теч на вода, най-вероятно от спукан водопровод, отново се наводнява.

Министерството на извънредните ситуации изпрати предупреждения до териториалните си дирекции за очакваните обилни валежи през тези дни. Предупредителни писма са изпратени и до областните управители, кметове на общини и ръководители на териториални структури.

И днес на много места валежите ще бъдат значителни, като сумарните им количества в отделни райони до края на това денонощие ще достигнат 20-30 л/кв.м.

Повече за времето четете тук