Нарколепсията е хронично, неврологично заболяване, характеризиращо се с прекомерна умора през деня и епизоди на силна нужда от сън, както и понижена способност за регулиране на циркадния ритъм. Тя се проявява обикновено през късните тийнейджърски години, но понякога може да се появи и след четиридесетте, а и по-късно. Тя е нелечима, но има лекарства, които набавят на организма необходимите му, липсващи при нарколептиците вещества. 

Според д-р Петър Чипев диагнозата се поставя след полисомнографски изследвания.

"Измерват се мозъчната активност и електрическата активност на мозъка, движенията на очите и мускулния тонус. Невролепсията е всъщност една от най-изявените болести на съня. Тя е поначало неврологичен проблем, който в повечето случаи е свързан с дефицити на един невромедиатор в мозъка, който се казва хипокретин или орексин. Това е рядка болест, но болни от нея има навсякъде по света. В световен мащаб има различни статистически данни. В България няма такива и трудно се разпознава или в повечето случаи не се разпознава", обяснява лекарят в ефира на NOVA.

"Например, има данни за Европа за заболеваемост от сорта на 30-40 на 100 хиляди души. Най-честият период на поява е детската възраст. Всъщност, болестта има два пика на развитие. Единият е във възрастта между 8 и 12 години, когато се отключва проблемът. А другият е в по-късна възраст, около 30 години. Като естествено по-големият проблем е в детска възраст, където най-важните години в живота на човек, когато е в училище, когато се изгражда среда, приятели, а всъщност те преминават в сън", обясни той.