Отново напрежение по оста президент-управляващи.

Държавният глава Румен Радев отправи остри критики към правителството и мнозинството в парламента навръх честванията на 146 години от Шипченската епопея. Президентът за пръв път коментира и знаковото убийство на Алексей Петров в полите на Витоша.

ГЕРБ към Радев: Държавност не може да се пази с постоянно вдигнат юмрук

Радев заяви, че българите очакват отговори каква е била ролята на Петров в „стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него, какви високи постове в държавата са му обещавани, от кого и при какви условия“. Президентът отговори пред журналисти и на поставен въпрос дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност след убийствата.

Той попита с кого да го свика и сам отговори:

"С хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки ли? Не мисля, че това е интерес на обществената сигурност". 

Според него се потвърждава максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. "Държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи. С поведението си властта тласка обществото към насилие", каза той. 

Последваха и реакции от страна на засегнатите партии.

Президентът: Когато държавата е слаба, мафията е силна

"Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук!

Това заявиха във Фейсбук от ГЕРБ по повод критики на президента Румен Радев.

 

ПП-ДБ пък упрекнаха Радев, че демонстрира загриженост за запазване на влиянието си в службите, вместо загриженост за реалните проблеми на хората.

Лена Бориславова: Заради Радев сглобихме кабинет с най-големия ни опонент
 
"Явно президентът не вижда неспособността на назначения от него Главен секретар на МВР да се справи с криминалната хроника от последната година. Не, господин президент, сигурността на гражданите е по-важна от Вашите властови амбиции и запазване на пълен контрол над службите за сигурност", гласи краткият коментар на коалицията.

А Лена Бориславова заяви също във ФБ, че именно заради Румен Радев "Продължаваме промяната" е трябвало да направят коалиционното правителство с най-големия им опонент.

"Ако не съществуваше рискът от поредни безрезултатни избори и Румен Радев да продължи да управлява страната като я отдалечава и излага в Европа, като сключва тайно договори с Боташ за руски газ?, като плаши народа с войни и студени зими, като контролира службите и назначения от него главен секретар на МВР; рискът да сме без бюджет (защото Радев отказа да го внесе през февруари), да не приемем законите по ПВУ (които служебните кабинети не написаха) и да загубим милиони европейско финансиране, може би нямаше да се стигне до тежкото решение да трябва да сглобяваме редовен кабинет с най-големия ни опонент", написа Лена Бориславова от ПП.