/ ThinkStock/Getty Images
Напрежение и протести в пловдивското село Войводиново, след като роми нападнали военнослужещ, който се връщал от ритуала по ваденето на кръста на Богоявление в Пловдив.

В селото има засилено полицейско присъствие и жандармерия, което ще остане през цялата нощ.
 
Инцидентът станал на 6 януари, около обяд, когато командосът от Специалните сили на Българската армия Валентин Димов минал с колата си покрай двама младежи от ромски произход - на 17 и 20 години, и им направил забележка, че стоят на пътя, а той не можел да мине. Словесната разпра прераснала в саморазправа и излизайки от колата, 33-годишният мъж бил ударен от един от младежите.
 
На мястото на инцидента веднага се отзовали екипи от Районното управление в село Труд и сектор „Специализирани полицейски сили“, които предотвратили по-сериозни сблъсъци.
 
Побойниците са арестувани, като с постановление на Районната прокуратура задържането им ще бъде удължено на 72 часа.

Раненият мъж е настанен в невро-хирургично отделение на пловдивската болница, състоянието му е тежко, каза за Дарик кметът на село Войводиново Димитър Тосев.
 
Тази вечер над 300 души се събраха пред църквата във Войводиново, за да искат адекватни наказания за нападателите на 33-годишния мъж.
 
Междувременно хора от ромския квартал нападнаха словесно и се заканиха на кмета на Войводиново Димитър Тосев по време на прякото му включване в ефира на Дарик от протеста в центъра на селото. Те твърдяха, че задържаните нямат вина.
 
Според кмета протестът тази вечер е бил мирен, но все пак „на ръба на бръснача“, защото жителите на селото негодуват срещу факта, че „ромите продължават да живеят незаконно, на гърба на останалото население и с нагласата, че законът не ги лови“.  По думите му в селото има над 20 незаконни постройки, които се обитават и ползват от жители от ромски произход.