/ netinfo
Националната агенция по приходите (НАП) не събира актовете на КАТ до 50 лева, в случай че се налага най-тежката процедура за принудително събиране продажба на имущество. Според зам.-изпълнителния директор на агенцията Милена Кръстанова откриването на подобна процедура е скъпо и продължително, а продажбата на нечий автомобил или имот, за да се събере подобна малка сума е неприемливо. Затова ако НАП не успее да събере парите чрез други механизми, сумата остава непотърсена. По данни на Кръстанова обаче близо половината от подадените към НАП актове за събиране са именно на сума до 50 лева.
 
В случай че не платите фиша си в срок от месец и половина, системата на КАТ вече автоматично препраща задължението към НАП. Оттам нататък агенцията отговаря за събирането. По думите на Милена Кръстанова, НАП има няколко механизма, чрез които да прибере парите:
 
"На всеки, на който е необходим документ, че няма задължения, тези задължения се включват и това е един от механизмите, по които ние ги събираме. Лицата, които имат за възстановяване на внесени данъци и осигурителни вноски, преди да им бъдат възстановени тези всички налични глоби се прихващат. За да се ползват данъчни отстъпки, лицата не следва да имат задължения. За финансовата 2017-2018 там всички данъчни облекчения на физически лица могат да се ползват, само ако лицето няма подлежащи на принудително събиране суми".
 
Ако обаче нито един от тези механизми не сработи, НАП трябва да открие най-тежката процедура по принудително събиране на средствапродажба на имущество. По думите на Кръстанова обаче НАП не прави това с глоби до 50 или 100 лева:
 
"Администрацията трябва да проучи навсякъде човекът какво имущество има, да се наложат възбрани и евентуално да се премине към продан. Едно такова преминаване към продан на имущество, за да се събере една глоба от 50 или 100 лева, за да се продава автомобил, това по никакъв начин не го предприема агенцията за тези дребни суми".
 
По данни на Кръстанова обаче близо половината от подадените за събиране глоби от КАТ към НАП обаче са именно за суми до 50 лева:
 

"Може би над 40% от глобите, които се изпращат, са в размер до 50 лева".
 
За 2016 и 2017 г. сумите, предадени за събиране в НАП са на обща стойност около 34 милиона. От тях до момента са събрани около 19 милиона.