КАТ наказва с актове шофьори за бягство от катастрофи, без да се провери дали са извършили нарушенията. Обвиненията идват от потърпевши водачи, които са били привикани в „Пътната полиция” и санкционирани за участие в пътен инцидент, само след случайно посочване на регистрационния им номер от друг водач с щети по колата.

Антон Петров е с акт за причиняване на катастрофа и бягство от нея от четвъртък. Шофьорът казва, че поискал доказателства за вината си. 

В столичния КАТ е бил привикан и друг шофьор, който е и пътен експерт, за да му се състави акт. Той също е категоричен, че не е участвал в катастрофа.

„Дойдох и бях неприятно изненадан, като ми казаха, че е предизвикано ПТП с моя автомобил и той е напуснал. Казах им, че това е невъзможно”, сподели Красимир Георгиев.

Оказва се, че в практиката на адвокат Мария Янева също има подобни казуси. Последният казус е завършил в съда в края на март. И актът на клиент на Янева е бил отменен.

„Съдът в своите мотиви посочва, че след като не е изяснен авторът, съответно е нарушено и правото на защита на клиента ми”, обясни адвокатката.

Екип на NOVA потърси Министерството на вътрешните работи за коментар. В писмена позиция от „Пътна полиция” заявяват, че призовават всеки собственик на автомобил, посочен за избягал след катастрофа от другия участник в нея, и „в случай на явни противоречия, се извършва оглед на сочената за избягала кола. Ако не се установят щети по нея, всеки случай се прекратява”. За случаите с Антон и Красимир ще бъде назначена проверка.
NOVA