/ netinfo
Спешните екипи се бавят заради кадровия дефицит
Наказват болници заради смъртта на пациент
94788
Наказват болници заради смъртта на пациент
  • Наказват болници заради смъртта на пациент
Административнонаказателни производства ще бъдат образувани в столичните болници "Св. Иван Рилски" и "Пирогов" във връзка с починал пациент. Това показва проверка на изпълнителната агенция "Медицински одит", която здравното министерство инициира преди дни.
 
Констатира се още забавяне на линейките в столичния Център за спешна медицинска помощ, а обяснението за това е дефицит на кадри.

Проверки в столични болници заради писмо от вдовица
 
Оказва се, че три дни след като бил приет по клинична пътека за лечение на левкемия, Спас Добрев напуска "Св. Иван Рилски" по собствено желание. Към документите му обаче липсвало задължително информирано съгласие за прекратяване на престоя. Това се случва в средата на септември.
 
Ден по-късно състоянието на пациента отново се влошава и той търси линейка, която пристига на адреса за час и двадесет минути. Обяснението на здравното министерство е, че съществува проблем със забавяне на спешните екипи в София, като той е свързан с дефицита на кадри в системата.
 
От "Пирогов" отказали да приемат Добрев. След проверката станало ясно, че пациентът не е регистриран в болничната информационна система, липсват и документи за извършен преглед. Оказало се, че не са проведени никакви лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на диагнозата, поставена от спешните медици. Болният е насочен устно към друго лечебно заведение.
 
Проф. Миланов за случая с върнатия пациент от Пирогов, който почина: Тежка грешка 

Така той се озовава в Александровската болница, където въпреки усилията на лекарите, умира. Основната причина за смъртта не могла да бъде установена, тъй като съпругата на пациента е отказала аутопсия.

Уволняват служители в „Пирогов” заради починал пациент

Медицинският одит беше разпреден от министър Петров след като съпругата на починалия на 16 септември мъж Спас Добрев изпрати отворено писмо до него, с което подробно го запозна с обстоятелствата около случая.
 
Днес от Министерството на здравеопазването заявяват, че в писмото на съпругата на пациента са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които Изпълнителна агенция "Медицински одит" е сезирала Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз.