лекар
лекар / ThinkStock/Getty Images
В момента у нас има само един специализант по обща медицина, който предстои да стане общопрактикуващ лекар. Оказва се, че над 60 процента от джипитата в България и над 50 процента от всички лекари са на възраст над 55 години. Това показват последните данни на Лекарския съюз, изнесени по време на здравна конференция на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, която се провежда в столицата. Подобна е ситуацията и при медицинските сестри, акушерките и фелдшерите.

Медицински оскар за млад лекар заради уникална операция на дете

Различни проблеми в сектора бяха дискутирани по време на конференцията. Според председателя на федерацията д-р Иван Кокалов един от тях е, че Здравната каса продължава да бъде една голяма аптека. Предвид бюджета за догодина и разходите на здравноосигурителната институция, Кокалов заяви, че от Лекарския съюз едва ли ще успеят да договорят някакво чувствително увеличение на заплащането за различни услуги.

Софиянци вече ще могат да запазват часове при лекар онлайн

Кокалов обаче е категоричен, че тази промяна не трябва да се състои във въвеждането на диагностично свързаните групи, вместо клиничните пътеки, за което апелират редица политици. Проблемът е в това, че от една страна въпросната система, по която се предлага касата да плаща, е остаряла, а от друга – за да се внедри тя, ще трябва да се платят двойно повече пари, отколкото сега са заложени.