Над 900 кандидатури за членове на Висшия съвет на БСП
Над 900 кандидатури за членове на Висшия съвет на БСП / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Над 900 са кандидатурите за членове на Висшия съвет на БСП. За председател е издигната кандидатурата единствено на сегашния лидер на левицата и министър-председател Сергей Станишев.

Депутатът Валентина Богданова е издигната за председател на контролната комисия, като няма конкурент за поста. Според Устава във Висшия съвет има 62 делегирани членове и 119 пряко избрани. Всеки район в страната излъчва по двама представители, които, без да бъдат подлагани на гласуване, влизат в Съвета.

Другите 119 членове биват избрани, след като всеки е подкрепен с обикновено мнозинство. Сред делегираните членове са избрани пловдивският бизнесмен Георги Гергов, Димитър Дъбов, Румен Петков,Татяна Дончева, Илияна Йотова, Росица Янакиева, Борис Цветков, сочен за опозиционер сред столичните социалисти. Председателят на градската организация на партията Румен Овчаров не е излъчен за делегиран член и ще бъде подложен на пряк избор.

Междувременно стана ясно, че 683 делегати са подкрепили предложения проект за нова програма на БСП: "За България - свободни граждани, справедлива държава, солидарно общество". 11 гласуваха "против", а осем делегати се въздържаха.

Част от изказалите се за предложената програма, сред които Илия Божинов и Иван Генов, обявиха от трибуната, че програмата е незряла и не трябва да се приема от Конгреса.