Безплатна храна ще получават всеки ден от зимните месеци общо 1642 ученици от 21 области в страната чрез програмата „Топъл обяд“ на Българския червен кръст (БЧК), съобщиха от организацията. 

Проектът започна на 1 декември и ще продължи до началото на месец април 2023 година. Безплатна храна в училище получават деца в неравностойно положение – сираци, полусираци, деца от многодетни семейства или с трайно безработни родители. 

Българският Червен кръст реализира за 19-та поредна година програмата „Топъл обяд”. Тя се финансира от Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК. Благодарение на средствата, предоставени от корпоративни партньори и индивидуални дарители, са набрани над 3 000 000 лв., с които са осигурени около 2 000 000 безплатни обяда за повече от 22 000 нуждаещи се деца от цялата страна. 

Част от средствата за „Топъл обяд“ са постъпили и от индивидуални дарения през сайта на организацията www.redcross.bg, както и от еднократни или регулярни дарения на кратък номер 1255, предоставен от трите мобилни оператора. 

През ноември БЧК започна кампания съвместно с доставчика на мобилни комуникации за Европа "ЛИНК Мобилити" в полза на програмата "Топъл обяд". Всеки, който вече е дарявал за каузите на организацията, ще получи съобщение на телефона си от кратък номер 1255 с благодарност за досегашната подкрепа и с възможност да изпрати обратно съобщение на стойност два лева.