Гвардейци направиха генерална репетиция на честванията
На връх Шипка започна подготовката за тържествата по случай трети март. Гвардейци направиха генерална репетиция на честванията.

Официално властите отмениха тържествена част пред паметника заради пандемията, но традиционно хиляди изкачват стъпалата към върха, предава NOVA.

Още от сутринта започна подготовката за 3 март. Първо с разчистването на падналия близо 10-сантиметров сняг. Почиства се и площадът пред паметника и стълбите до него, където се очаква да се съберат най-много хора.

Въвеждат организация на движението по пътя Габрово-Шипка-Казанлък

Заради суровите условия и обледенения 21-метров пилон националният флаг ще бъде издигнат по-късно през деня. Паметникът на свободата ще работи на 3-ти март със свободен ход. Той може да бъде посетен от 13:30 до 18:00 часа.

„В паметника ще влизат само по 15 човека. Всички трябва да бъдат с предпазна маска”, посочи Дарина Петкова. Военни от 61-ва стрямска механизирана бригада днес направиха генерална репетиция за поднасянето на венции и цветя.

За да избегнат струпването на много хора Ирина и нейни приятели от Провадия избраха да посетят паметника, днес. „Искам да се възползвам от гледката. Когато има повече хора, малко трудно може да се снимаш на паметника. Мъгливо е но е красиво”, каза тя. 

Около самия Паметник на свободата има поставени ограждения. Те са там заради опасност от падащи части от фасадата. Преминала е обществена поръчка и се очаква през тази година да започне обследване на паметника и каменната облицовка да бъде реставрирана. 
nova.bg