/ iStock/Getty Images
35-годишен обвиняем за измами, свързани с работа в чужбина, е предаден на съд от Районна прокуратура - Перник.

Той е многократно осъждан. Мъжът измислил схема за заблуждение на кандидати за работа във Великобритания чрез обява в интернет. Потърпевшите от измамите са десетки, а нанесените им щети са за 18 982,07 лева, уточняват от Апелативна прокуратура – София.

За да не бъде разкрит, мъжът се представял под друга самоличност. За целта той се свързвал с нуждаещи се лица, като им предлагал бърз и лесен начин за допълнителни доходи. Те трябвало да открият на свое име банкова сметка, по която да постъпват парични средства, след което да ги изтеглят срещу 10% от сумата. Наред с това обвиняемият имал голям брой СИМ-карти с различни телефонни номера, като всички те не били регистрирани на негово име.

Мъжът публикувал в различни интернет сайтове обява за набиране на работници за склад във Великобритания. Множество граждани проявили интерес към нея и изпратили CV-та на посочения електронен адрес. Одобрените трябвало преди заминаването за чужбина да заплатят по банкова сметка комисионна или депозит в размер на 250 британски лири за квартира и самолетен билет.

След получаването на плащанията от кандидатите за работа във Великобритания, обвиняемият извадил от употреба всички ползвани от него СИМ-карти по време на комуникацията с тях, както и с лицето, на чието име била открита сметката. Деактивирал ползваната от него електронна поща и skype адрес и премахнал обявата от всички интернет сайтове.

Схемата била повторена, като обвиняемият използвал друго лице за откриване на банкова сметка и теглене на пари от нея. Променено било и съдържанието на обявите за работа. В една от тях се съобщавало за търсене на работници в цех за пакетиране на пици и други храни в Уърксоп, Англия, а в другата - в Германия.