"Бъдете изключително внимателни, когато заминавате да работите извън България". За това призовават от комисията за борба с трафика на хора.

Причината - примамливи обещания за високо заплащане на фона на нарастващата безработица заради пандемията. Зад тези обещания обаче, все по-често се крие риск от въвличане в трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Според наблюдаваните досъдебни производства през изминалата година, пострадалите от трафик на хора българи са над 450 души. „Това е малка част от реалните случаи, тъй като повечето от пострадалите не подават сигнали или не са разбрали, че са станали жертва на трафик”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Ернеста Русева от националната комисия за борба с трафика на хора.

ГИТ: Тръгвайте за работа в чужбина със сключени трудови договори

По думите й, трябва да бъдем особено бдителни, когато попадаме на обява, в която се предлага високо заплащане, но не се изисква образование или наличието на чужд език. Когато има само обявен мобилен номер за връзка, но не и посочен адрес на фирмата, търсеща персонал, обявата също е съмнителна.

Не е регламентирано и посредникът да иска пари от работника, тъй като обикновено лицензираните посредници имат договорка с фирмата в страната на дестинацията. Трябва да има и договор, който да е на език, който  работникът разбира, тъй като той трябва да знае какво подписва и при нередност да си потърси правата.

Не е редно и работодателят да задържа документите на служителите.
nova.bg