Те протестираха за трети път пред министерството заради липса на разплащания
Пътните строители организираха трети национален протест в София пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Блокирано е движението в част от центъра на столицата.

Управителният съвет на Българска Браншова Камара „Пътища“ вече пет месеца търси възможността за диалог с държавните институции заради пренебрегването на действащите, напълно законни договори за текущ ремонт и поддръжка на Републиканска пътна мрежа.

"МРРБ предложи споразумение, според което дължимите от държавата средства към пътностроителните фирми да бъдат изплатени в разумен период напред – при договореност през бюджети 2022-ра и 2023-та". Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков.

Той беше категоричен, че е невъзможно близо 1 милиард лева да бъдат отделени в края на 2021 година, за да се платят всички задължения към пътностроителния бранш, тъй като бюджетът за пътно поддържане и строителство е бил изчерпан още в началото на първия служебен кабинет. 

Зам.-министърът напомни, че са осигурени 100 милиона лева за зимно поддържане на пътищата за тази зима и ако днес се стигне до разумно решение, тези пари могат веднага да тръгнат към хората, които са на протеста.

Граматиков заяви, че очаква на днешните преговори да се стигне до разговори за политики за начина, по който държавата ще изплати дължимите средства. „Разговори за политики могат да се водят единствено и само с тези, които управляват огромния капитал на тези фирми. Ние сме поканили собственици на фирмите, а не да взимаме решение под натиска на протестиращи“, категоричен беше заместник-регионалният министър.

Национален протест на пътните строители: Огромни тапи и опашки от коли в цялата страна (СНИМКИ)

"Изразихме позицията си по време на два национални протеста, проведохме срещи с президента Румен Радев, както и с министър-председателя Стефан Янев. Участвахме в създадена от премиера работна група, за да намерим подходящо решение на възникналата ситуация, но резултат до този момент няма", заявяват служителите на „Пътища”.

БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова кани всички собственици на фирми, които ще участват в протеста на среща в министерството.

,  
БГНЕС

Комитова уточни изрично, че на срещата са поканени само собствениците, а не упълномощени лица или посредници, за да се обсъди създалото се напрежение.

БГНЕС

От пресцентъра на МРРБ казаха, че досега, в продължение на няколко месеца, Комитова се е срещала и разговаряла с директори, управители, профсъюзи, представители на браншовата камара и работници от строителни фирми.

Работниците от пътностроителните фирми ще протестират отново в понеделник, от 8.00 ч., пред сградата на Министерския съвет, съобщи председателят на Управителния съвет на Браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков.

Колеги, достатъчно чакахме под дъжда, след като господата от държавната власт нямат време да обърнат внимание на двеста хиляди български граждани, които искат справедливо заплащане за изработения труд, за да могат да посрещнат необходимите нужди, защото цените растат, обърна се към протестиращите изпълнителният директор на Българската браншова камара "Пътища" Лазар Лазаров.