/ Gulliver/Getty Images
Схемата включва и използването на имената на действащи адвокати и съдебни изпълнители
Зачестяват случаите на "фишинг" атаките, които целят заразяване на компютъра или извличане на данни за кредитни карти и пароли за достъп до банкови сметки. В поредната масова електронна атака се използват имената на редица адвокати и съдебни изпълнители от Пловдив. А получателите на имейлите се приканват към доброволно изплащане на несъществуващи парични задължения, пише Правен свят
 
"Във връзка с неизпълнение на задълженията ви, ви отправям настоящата покана за доброволно изпълнение". Така започва текстът на мейла, подписан от името на пловдивски адвокат, цитиран от БНТ.

Пловдивска адвокатка отива на съд за имотни измами 

"Очевидно става въпрос за масова практика. Мои клиенти, дори няколко на брой, ми се обадиха. Използвани са имената на реални адвокати. Нямаме нито един случай, в който да има данни тези адвокати по някакъв начин да са съпричастни към това, което се случва", коментира Иван Демерджиев, председател на Адвокатската колегия в Пловдив. "Моля хората да имат предвид, че не е важно от чие име се изпращат съобщенията, а внимателно да видят кои са електронните адреси, от които идват и ако те не са им познати, по никакъв повод да не ги отварят", допълни Демерджиев.

Обвиниха мъж за измама в социалните мрежи при уговорка за покупка на кола

В поредната "фишинг" атака следва обяснение за принудително събиране на дължимата сума и уточнението, че повече подробности има в приложения файл. Именно той не бива да се отваря, предупреждават специалистите.

Разследване на NOVA: Строители мамят при саниране, изнудват и заплашват клиентите си (ВИДЕО)

"Атачмънтът, приложният файл към приложението, което имитира да е документ, но всъщност инсталира зловреден код, който вече компрометира съответния компютър и данните на него", казва експертът по киберсигурност Павел Георгиев. Хакерите стават и все по-добри психолози и успешно заблуждават получателите на писмата. "Първото нещо, което разчита въпросният имейл, това е спешност, да създаде тревога в получилия този имейл с цел да притъпи неговото внимание и той да инсталира приложението", уточнява още Георгиев. Специалистите съветват още, ако получите подобен съмнителен имейл, първо да потърсите обратна връзка с лицето или институцията, която го изпраща. Но лично или по телефон не отговоряйте през компютъра или смартфона. Изтрийте писмото и проверете антивирусната си програма. Въпреки че т. нар. "фишинг" понякога избягва тази защита.
Правен свят