/ БГНЕС
Пловдивската районна прокуратура предаде на съд известна пловдивска адвокатка и помощника й за измами с имоти и документни престъпления, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура под тепетата-Пловдив.

Повдигнаха обвинение на мъж, участвал в имотни измами

Срещу 45-годишната Мария Делова и 63-годишният Крум Стоянов е внесен обвинителен акт в Районния съд
за това, че в периода от 8 септември 2017 г. до 8 август 2018  г., в  Пловдив, при условията на продължавано престъпление и след предварителна уговорка, с цел да набавят за себе си имотна облага двамата са заблудили 10 души, като им гарантирали закупуване на апартаменти от банка, за чиито пълномощници се представяли.

Четирима души с обвинения заради имотни измами в София


На някои от тях пък се представяли като повереници на частен съдебен изпълнител, като твърдели, че са в близки отношения с него. По този начин успели да излъжат хората и да им вземат суми на обща стойност 27 177, 60 лева, уточняват от прокуратурата. 
 

Делова и Стоянов са обвинени също в това, че от 8 септември 2017 г. до 4 декември 2017 г., при условията на продължавано престъпление и в съучастие помежду си, са създавали невярна представа  за съдържанието на документ, който е представян за подпис като втори екземпляр на вече създаден такъв и са измамили 5 души да подпишат декларации, които не съответстват на волята им. 

Обвиниха мъж за измама в социалните мрежи при уговорка за покупка на кола

Срещу Мария Делова е повдигнато и трето обвинение - за това, че  в периода от 17 ноември 2017 г. до 4 декември 2017 г., при условията на продължавано престъпление, е преправила запис на заповед и договор за заем. 

Делова и Стоянов работели заедно, като Стоянов бил неин сътрудник. През септември 2017 г. измислили добре работеща схема, с която да се облагодетелстват за сметка на лековерни клиенти.

Те използвали  данни и снимки на апартаменти в Пловдив, обявени за продажба от частни съдебни изпълнители или от банки. Двамата пускали жилищата с обяви в интернет, като посочвали за връзка телефона на Делова.

Обвиниха двама за измама, прибрали близо 600 000 лв. с обещание за строеж на имоти

На клиентите, които се интересували, обяснявали, че това са ипотекирани апартаменти, продавани  от банки, на които били пълномощници, или от частни съдебни изпълнители, техни приятели. Обвиняемите убеждавали пострадалите, че могат да гарантират покупката на имота на атрактивна цена.

Изискването им било клиентите да предплатят определена сума пари, която варирала от 1 200 до 5 000 лева. Парите били необходими за снабдяването им с кадастрални карти, данъчни оценки, извършвани на огледи, нотариални такси и др. 

Разследване на NOVA: Строители мамят при саниране, изнудват и заплашват клиентите си (ВИДЕО)

В действителност обаче, клиентите попълвали документи за правни консултации. Между тях двамата поставяли за подпис и декларация, че внесената сума е върната, като този документ пострадалите подписвали без да се усетят, покрай другите документи.

В няколко случая клиенти поискали да им бъдат възстановени парите, но адвокатката и помощникът й им казвали да почакат, като ги мамели, че сумите са внесени за различни такси.  

В друг случай Делова е поправила сума в запис на заповед като от 9 000 лева сумата набъбнала на 90 000 лева, Тя подправила и съдържанието на договор за заем, като го преработила в договор за покупко-продажба на жилище в Пловдив.

Затвор за 44-годишен, прибрал половин милион със строителна пирамида

Адвокатката и помощникът й бяха арестувани през май тази година и в момента са зад решетките с постоянна мярка "задържане под стража". 

Щетите на пострадалите не са възстановени.