/ Снимка: Дарик, архив
Четирима души с обвинения заради имотни измами в София
100808
Четирима души с обвинения заради имотни измами в София
  • Четирима души с обвинения заради имотни измами в София
Четирима души са с повдигнати обвинения във връзка с извършване на имотни измами в София, съобщиха от Столичната полиция и прокуратурата. Групата се насочвала предимно към възрастни хора и лица с психични проблеми, които били убеждавани сами да прехвърлят имотите си.
 
Част от сделките пък били извършвани чрез фалшифициране на документи. Незаконно придобитите имоти са общо 23 – всички на територията на София, а по първоначални данни общата им стойност е за над 300 хил. лева.
 
„Преди около 7-8 месеца е постъпил оперативен сигнал в Столичната дирекция за група, която се занимава с неправомерно придобиване на имоти, като част от имотите, говорим за 23 имота на територията на Столична община, са придобити чрез въвеждане в заблуждение на носителите на правата, говорим за собствениците под различен предлог, използвайки тяхната неопитност и неосведоменост. Колегите от прокуратурата споделиха, че част от пострадалите са самотно живеещи хора, а част от тях са с психически отклонения, които не осъзнават и не могат да ръководят действията си и постъпките си и по този начин без реално да осъзнават прехвърлят своите имоти“, обясни директорът на столичната полиция – ст. ком. Георги Хаджев.

„И в същото време насреща нямаме получаване на имотна облага или в някои от случаи говорим за предоставяне на облага, да речем предоставяне на телевизор или хладилник, в минимален размер. В част от другите сделки имотите са придобивани чрез неистински документи от стара архива, на които им е придаван вид, че изхождат от стара архива. В групата участва и бивш нотариус, който ги е подпомагал чисто интелектуално, което се изразява в консултации по отношение на документите, които трябва да бъдат подготвени за конкретните сделки“, каза още Хаджев.