Младенов: Възможностите за мирно решение на конфликта в Сирия почти изчерпани
Младенов: Възможностите за мирно решение на конфликта в Сирия почти изчерпани / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Младенов: Възможностите за мирно решение на конфликта в Сирия почти изчерпани
58310
Младенов: Възможностите за мирно решение на конфликта в Сирия почти изчерпани
  • Младенов: Възможностите за мирно решение на конфликта в Сирия почти изчерпани

Възможностите за мирно решение на конфликта в Сирия почти са изчерпани. Думите са на външния министър Николай Младенов, който в интервю за Дарик допълни, че в момента се обсъжда каква ще бъде позицията на България при евентуална военна интервенция в арабската република. По думите на министъра желанието на всички в момента е да видим максимално бързо консолидиране както на опозицията, така и разработване на план за преход, който да осигури напускането на сирийския президент Башар Асад.

Напускането на президента Асад и мирният преход в страната са приоритетите, по които в момента външното министерство работи, обясни Николай Младенов: „В Доха, Катар, започват няколко срещи, които са много важни по отношение на консолидацията на опозицията".

Днес бе отбелязан първият ден на отворените врати в историята на външното министерство. Надсловът бе „Външно отвътре", а бройката на посетителите до обяд достигна 400 души. Коментира говорителят на ведомството Весела Чернева: „Много се радваме на този интерес, защото смятаме, че професията на дипломата и работата във Външно министерство е достатъчно интересна и може да бъде разказана така, че много хора да искат да чуят. Имаше много деца, което е чудесно. С тях говорихме за картата на света, за държавите. Културният институт към министерството направи тур, показвайки много богата колекция от картини, която МВнР има. Това е своеобразно пътуване не само в българската, но и в световната история на живописта и изобразителното изкуство".

По-рано през деня Младенов подчерта, че в съвременния свят данъкоплатците трябва да знаят в крайна сметка какво работят институциите и как изглеждат те отвътре.