/ БТА
Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" тържествената архирейска Света литургия за празника Вход Господен в Йерусалим, наричан също Цветница или Връбница.

След прочитането на евангелския откъс, който разказва за тържественото влизане на Господа в Йерусалим, митрополит Антоний прочете обръщението за празника на българския патриарх Неофит, в което се казва:

"В този ден на особена радост, но и на дълбока тъга и горест, поради предстоящите Христови страдания, светата Църква настоятелно ни приканва да се уподобим на децата, които с чисти сърца и неподправена радост приветстваха Господа, влизащ в Светия град, смирено възседнал осле, както и на всички онези йерусалимци, които в порива на своята вяра, надежда и любов постилаха пред Него дрехите си и хвърляха в нозете Му палмови клонки, и в радостта си възгласяха: "осана Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините!" (Мат. 21:9).

Празнуваме Цветница! Традиции и обичаи за празника (ВИДЕО)

"През предстоящата седмица, когато само още малко ни дели от кулминацията на земния път на Спасителя, броени дни преди прославата на Сина Човечески (Йоан 12:23), ние ще съсредоточим още повече нашето духовно внимание върху това, което предстои да стане заради нас и заради нашето спасение. Ще станем свидетели на прогонването на търговците от Храма, ще чуем последните поучения и пророчества на Господа, заедно с осъждането Му от Синедриона, ще присъстваме заедно със светите апостоли на Тайната вечеря и в нощта на предателството, ще скърбим в съкрушение в подножието на Кръста, заедно с Неговата света майка, Пресвета Богородица, и ще извървим заедно с праведните Йосиф Ариматейски и Никодим трудния път до хладния гроб, но през цялото време ще знаем, че това не е всичко. Ще помним и ще знаем, че в края на пътя на скръбта и болката, възкръснал от мъртвите ни чака Победителят на цялото зло на този свят и на последния враг, който трябва да бъде унищожен - смъртта" (1 Кор. 15:26), се казва в обръщението на патриарх Неофит, прочетено от митрополит Антоний на празничната служба в катедралата "Св. Александър Невски".

В края на литургията митрополит Антоний поздрави православните християни с днешния празник, както и всички празнуващи своя имен ден. Изпято бе и многолетствие.
БТА