Западно и Средноевропейският митрополит Антоний
Западно и Средноевропейският митрополит Антоний / БГНЕС
Антоний: Не бива да се политизира визитата на руския патриарх
96444
Антоний: Не бива да се политизира визитата на руския патриарх
  • Антоний: Не бива да се политизира визитата на руския патриарх
Не бива да се политизира посещението на руския патриарх Кирил у нас. Това коментира в интервю за Дарик Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. Патриарх Кирил пристига утре на тридневно посещение в България по повод 140 години от Освобождението на страната ни.
 
Тази визита се следи както от православния свят, така и от политическите анализатори.
 
Митрополит Антоний подчерта, че посещението е свързано с отбелязването на годишнината от Освобождението на България.
 
Анатолий Макаров: До края на годината Путин ще посети България

"Естествено, това е една голяма духовна радост, защото все пак руската православна църква в своето историческо развитие към момента е показала силата на вярата. Защото и тези, минали през ситото на атеистичния режим, също са изживели своите трудни моменти. Но към момента виждаме, че руската православна църква проявява грижа за руския вярващ народ във всички аспекти. Естествено, може би някои, които са антируски настроени, ще ни обвинят, че едва ли не Българската православна църква е под ботуша на Руската православна църква. Искам да ви кажа, че семейството на православните църкви живее в единство, разбирателство и не бива по никакъв начин да се опитва да бъдат привнасяни един или друг политически елемент в такава значима визита. Пак казвам, тя е от значение, защото това е исторически факт, няма как да зачеркнем, няма как да пренапишем историята, колкото и да се иска на някого", каза митрополит Антоний.  
 
Двама патриарси ще отслужат Благодарствения молебен на 3 март

Нашето общество е поляризирано от дълги години, винаги е имало хора, които поддържат една идея и други, които не я поддържат, изтъква митрополитът.
 
"Ние като Христова църква стоим здраво върху основата на вярата", категоричен е той.
 
Може би ще има много критици, може би ще има и много поддръжници, но не бива по никакъв начин да допускаме да се политизира едно такова посещение, което е преди всичко отговор на поканата на патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ, каза още митрополит Антоний.