Митничари откриха бижута за над 300 000 лв. в турски автобус
Митничари откриха бижута за над 300 000 лв. в турски автобус / netinfo

Пореден опит за голяма контрабанда на злато предотвратиха митническите служители на Капитан Андреево. Във фабрична кухина на автобус са открити златни бижута за над 300 000 лева, съобщават от Агенция "Митници".

Автобусът с турска регистрация влиза в страната от Турция и пътува за Косово. Пътниците не са декларирали стоки и валутни ценности, но митническите служители селектират превозното средство за пролъчване с рентгенова апаратура, при което са маркирани участъци със съмнителна плътност.

Румънка скрила 105 бижута в сутиена си, митничари ги намериха

След последвалата щателна митническа проверка в естествена кухина са открити полиетиленови пликове с изделия от жълт метал. От скривалището са извадени 420 чифта обеци, 407 синджира, 312 пръстена, 172 гривни, 126 медальона и 25 колиета. Общото тегло на златните накити е 5,676 кг на обща стойност 306 505 лева според направената от вещо лице експертиза.

Бижутата и автобусът като превозно средство са задържани. Задържан е и шофьорът на автобуса, турски гражданин.

Срещу него е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Свиленград под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. С решение на Окръжен съд Хасково на шофьора е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.