/ БТА
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че в новия борд на директорите на "Кинтекс" има само професионалисти и няма нито една партийна фигура.

Тя повтори, че причината да нареди смяна на ръководството на държавното оръжейно предприятие е доклад на Инспектората на министерството. "Позоваваме се не на медийни публикации, слухове, а само на официални документи, на оторизирани органи да правят проверки", допълни Нинова преди заседание на ресорната парламентарна комисия.

Нинова нареди смяна на ръководството на „Кинтекс“

По думите й Инспекторатът е констатирал наличие на конфликт на интереси, като директорът на "Кинтекс" е бил едновременно такъв на държавното дружество и частна фирма, която се занима със същата дейност. Тя съобщи, че Инспекторатът е открил и други нарушения, като е препоръчал тези констатации да се препратят към Прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова инспекция, което Нинова е изпълнила.

В отговор на въпрос за мерките срещу инфлацията Нинова каза, че има "поне начало на съгласие (в коалицията) да направим в няколко посоки мерки". По данъчните мерки тя съобщи, че се предлага намаляване на ДДС на някои храни – хляб, плодове и зеленчуци, като се обсъжда включително и нулева ставка. Обсъжда се също и намаляване на акциза и ДДС на горива, ток, парно и вода, както и облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества.

Нинова уточни, че това обхваща държавните и частните дружества. Защото решението да се вземе дивидент само от държавните енергийни дружества, поставя държавния и частния сектор в неравнопоставено положение, аргументира вицепремиерът обмисляното въвеждане на такова допълнително облагане на свърхпечалбите, натрупани заради инфлацията.

Предлагаме няколко варианта за преизчисляване на пенсиите, все още спорим по ръста на минималната заплата, допълни Нинова. Тя беше категорична, че от 1 юли страната трябва да има актуализиран бюджет.

„Продължаваме промяната“ предлага падане на ДДС върху хляба

Вицепремиерът каза, че противоречията в коалицията са по две теми – по предложението на БСП за таван на цените, като Нинова изтъкна по повод упреци, че след такава мярка стоки ще изчезнат от магазините, че това не се е случило в Испания, Румъния, Гърция и Унгария, където тази мярка се прилага от месеци. Втората тема, по която все още няма единодушие в коалицията, е по предложението на БСП за въвеждане на необлагаем минимум, каза Нинова.

Тя съобщи, че във финансовото министерство се разработват различни варианти, включително се работи и по вариант за намаляване на ДДС, като каза, че са нужни разчети във връзка с ефектите върху приходната част на бюджета, като на БСП предложението е попълването да е от облагането на свърхпечалбите на енергийните дружества.
БТА