Повишаването на доходите е спомогнало за високите нива на инфлацията у нас, освен войната и енергийната криза, заяви по NOVA Николай Стоянов, министър на икономиката.

„Разбира се, че доходите в такава трябва да се вдигат. Въпросът е с колко, колко бързо, как е спрямо останалите мерки, които са за компенсиране на високите цени“.
Според него миналата година това е довело до по-високата инфлация в България, спрямо Европейския съюз.

„Масово установяване с по 80-90% надценка”, заяви Стоянов, във връзка с проверките, които държавата извършва, по отношение на цените на хранителните стоки у нас.

След проверка на цените на храните: Правителството представя резултатите

Ресорният министър допълни, че в момента служебният кабинет работи върху предложение - ако търговец иска да постави надценка, по-висока от 25% върху определена стока, той трябва да информира Комисията за защита на потребителите.

По този начин биха се ограничили нелоялните практики, като подчерта, че правителството не е във война с веригите.

Според министъра, ако се намали ДДС на храните това надали ще намали и цените на хранителните продукти. Той даде пример с надценка на едни и същи продукти в България и в чужбина. Например цената на масло на една и съща марка у нас е с 40% по-висока, отколкото цената на същия продукт в Германия в една и съща верига магазини.

Никола Стоянов: Работим за чувствително намаляване на инфлацията

Цените на яйцата в Европа, според Стоянов са с по 10-20% по-евтини от нашите.