Министърът на културата Кръстю Кръстев пристигна в Смолян за поклонението пред актрисата Емилия Ованесян, която загина при пожар миналата седмица. "Смолян трябва да се гордее, че един такъв човек, такъв творец обрече живота си на града", каза министърът.

Театърът в Смолян обяви тридневен траур в памет на загиналата при пожар актриса Емилия Ованесян


Кръстев, който дълги години бе директор на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, не скри, че актрисата е била значителна част от живота му като човек и творец. „С нея започнахме преди 27 години тук. Колко много хубави неща са минали през главата ми. Тя имаше много възможности. Това е достойно за уважение, хората трябва да го знаят“, добави Кръстю Кръстев.

Поклонението пред тленните останки на актрисата започна в 10:00 часа и ще продължи до 13:00 часа. Десетки жители на града и културни дейци се простиха с актрисата.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов също поднесе цветя. Той заяви, че ще направи предложение в Общинския съвет зала в театъра да бъде кръстена на Емилия Ованесян. „Това е най-малкото, което може да се направи за нея. Тя заслужава почитта на цялата смолянска общественост и на всички хора, които обичат театъра и културата. Трябва да почитаме, да уважаваме хората, които са дали живота си на Смолян и културата“, посочи кметът на Смолян.  
Елена Павлова/БТА