Поклонението пред актрисата Емилия Ованесян ще се състои на 23 януари. Това съобщи директорът на театъра в Смолян Румен Бечев.

Жителите на града, приятелите и близките на загиналата при пожар актриса, която е носителка и на "Аскеер", ще могат да отдадат почит от 10:00 до 13:00 часа в сградата на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов".

Погребението ще бъде в Гробищния парк в кв. "Устово". Румен Бечев посочи, че Емилия Ованесян е в състава на Родопски драматичен театър от 1981 година.

Театърът в Смолян обяви тридневен траур в памет на загиналата при пожар актриса Емилия Ованесян

Оттогава актрисата е играла в над 100 роли. Сред тях са Жената в „Човешки глас” от Жан Кокто, Ермена в ”Щуро племе” от Славе Македонски, Кукле в „Заливът”, Нора в „Нора” от Х. Ибсен, Бланш в „Трамвай Желание” от Тенеси Уйлямс, Мери в „Дългият път на деня към нощта”.

За ролята на Аркадина в „Чайка” на А. П. Чехов, с режисьор Илиян Николов, Емилия Ованесян беше удостоена с наградата „Аскеер” през 1994 г., а за ролята на Виктория в спектакъла „Виктория” - с наградата за главна женска роля на Фестивала „Малки театрални форми”-Враца.

Тя бе и режисьор на множество спектакли. „Всички скърбим. Емилия отдаде целия си творчески и житейски път на Смолян и на театъра“, каза още Румен Бечев.
Елена Павлова. БТА