Миков кани Плевнелиев на парламентарното заседание за бюджета
Миков кани Плевнелиев на парламентарното заседание за бюджета / снимка: БГНЕС, aрхив
Миков кани Плевнелиев на парламентарното заседание за бюджета
65911
Миков кани Плевнелиев на парламентарното заседание за бюджета
  • Миков кани Плевнелиев на парламентарното заседание за бюджета

Официална покана за участие в извънредното парламентарно заседание е отправил председателят на Народното събрание Михаил Миков към президента Росен Плевнелиев. В петък депутатите ще гласуват наложеното от държавния глава вето върху актуализацията на държания бюджет за 2013 г.

„Вашето участие, представянето на мотивите и защитата на вашата позиция ще са от безспорна полза - за народните представители, а и за българската общественост като цяло”, пише в писмото си Михаил Миков.

По Конституция Народното събрание не може да задължи президента да присъства в пленарната зала, но дава право на държавния глава да отправя обръщения от парламентарната трибуна.

Малко по-късно от прессекретариата на президента съобщиха, че президентът Росен Плевнелиев очаква в петък в пленарната зала на Народното събрание да се проведе истински, ефективен и по същество дебат по актуализацията на бюджета.

От качествена и открита дискусия ще спечелят всички и българското общество ще бъде информирано за какво ще се използва публичният финансов ресурс. Държавният глава вече е оповестил мотивите си за наложеното от него вето. Те са обнародвани в Държавен вестник и са публикувани на интернет страницата на президента, посочват от службата.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев подписа указ, с който наложи частично вето на бюджета, касаещо текстове за преходната и разходната част и възможността за поемане на нов дълг. Президентът заяви, че очаква правителството да подобри работата на приходните администрации, преди да ги освободи от отговорността за повече приходи.

Държавният глава изрази надежда сектори, които са доказано неефективни и в които потъват милиарди, да бъдат реформирани, а не просто да им се предоставят нови публични средства. Той се обяви за повече прозрачност и яснота за това как ще се разходват парите, както и по отношение на възможността за новопоет дълг. Икономиката трябва да расте, а не дългът, каза държавният глава. Премиерът Пламен Орешарски определи президентското вето като груба намеса в работата на изпълнителната власт, а според финансовия министър Петър Чобанов мотивите за него са политически.