/ Istock
Над 750 млн. лв. от средствата на данъкоплатците ще се изразходват от частните болници непрозрачно, след като парламентът отхвърли европейските изисквания частните лечебни заведения да провеждат открити търгове за финансираните от Здравната каса лекарства, консумативи, медицински изделия др., съобщиха от Министерството на финансите. 

От там припомнят, че предложението на Министерството на финансите за промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), което беше отхвърлено при гласуването в Народното събрание, беше и частните болници, които ползват пари от Здравната каса, да прилагат ЗОП при техните покупки.

Според анализ, изготвен от Министерството на финансите, през 2022 г. българските данъкоплатци, чрез вноските си в Здравната каса, са заплатили 2,04 млрд. лв. на всички болници в страната за осигуряване на лекарства, консумативи, медицински изделия и др.

Министерство на финансите

Тази сума не включва заплащане на труда на медицинските специалисти в частните, държавни и общински болници, а само парите на данъкоплатците, които се ползват за стоките и услугите, които болниците закупуват от външни доставчици. Поне 750 млн. лв. от тях, или 37% от тези над 2 млрд. лв., българските данъкоплатци, чрез Здравната каса, заплащат на частни болници, уточняват от министерството. 

"Независимо че болниците са собственост на частни лица, тези средства са публичен ресурс и е задължително да се разходват прозрачно, в условията на равнопоставеност и свободна конкуренция, което се постига чрез доставки по Закона за обществените поръчки. Именно затова Европейският съюз е въвел изискване всички болници, които разходват публични средства, да прилагат при покупките си правилата на ЗОП, независимо дали са частна, общинска или държавна собственост", допълват още от там.