/ БТА
Народното събрание гледа днес на второ четене промени в Закона за обществените поръчки. С тях се въвежда се задължение за публичните възложители да поставят екологични изисквания при възлагане на поръчки.

Приемането на текстовете бе спокойно, докато не се до параграф 99, в който е записано, че разпоредбите на закона няма да се прилагат за доставките на монетни заготовки за евромонети във връзка с въвеждане на еврото като официална валута у нас.

От "Възраждане" възразиха и обвиниха управляващите в потъпкване на волята на избирателите, напомняйки, че все още процедурата по организирания от тях референдум за запазване на лева не е приключила.

"Отново искам да напомня на всички - ние очакваме Конституционният съд да се произнесе по допустимостта на референдума за запазване на лева като единствена официална парична единица до 2043 година. Какви евромонети, колеги? Какви 5000 тона? Изобщо как можем да инкорпорираме в закона и да гласуваме доставки на заготовки за евромонети при условие, че съдът още не се е произнесъл", коментира Маргарита Махаева.

БТА


Искрен Митев от ПП-ДБ от своя страна я обвини в лъжа:

"И сега ще ви кажа точно, какво лъжете - вие казахте, че сте събрали точно 600 000 подписа на български граждани, обаче от справката на ГРАО се оказа, че 22% от тия подписа са невалидни. Ако Конституционният съд се произнесе, че това решение е валидно, в което аз се съмнявам, то законът може да се промени, така че да удовлетворя искането на гражданите, които вие сте допитали".

Очаквано спорът ескалира в посока кой иска излизане на България от ЕС и кой пренебрегва националните интереси за сметка на чужди. 

“Днес НС за пореден път гласува изменения в законодателството, които противоречат на европейското законодателство, говоря за закона за обществените поръчки”, заяви Васил Пандов от ПП-ДБ в кулоарите на парламента.

Пандов обясни, че частните болници от години са освободени от задължението, когато закупуват лекарствени продукти, които после НЗОК заплаща, да провеждат обществени поръчки. “Темата бе обсъдена в пленарна зала, днес отново бе поставена, а именно, че задължително частните болници, по смисъла на законодателството на ЕС, трябва да закупуват лекарства задължително с обществени поръчки, сега те ги закупуват без обществени поръчки”, поясни още Пандов.

Александър Симидчиев също от ПП-ДБ каза, че ние използваме обществен ресурс, за да финансираме тези лекарства, а не малка част от частните болници имат собствени дистрибутори, които могат да си сформират цената по собствени правила. “Държавните болници са задължени да използват обществените поръчки, а частните не. Трябва да има еднакви правила за обществените и частните болници”, заяви Симидчиев.

Явор Божанков от ДБ коментира, че ГЕРБ последователно са защитавали становището частните болници да не провеждат обществени поръчки. “Ние предложихме равен стандарт за частни и обществени болници. На първо четене предложението мина, след което Костадин Ангелов от ГЕРБ се обърна към Възраждане, Възраждане обърна вота и нашето предложение бе отхвърлено.
БНР