Съвместно разследване на Global Witness, Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (ЦИЕЧВ) и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) разкрива, че рафинерия в ЕС се възползва от освобождаването от санкции и увеличава данъчните приходи на Москва в рамките на блока. „Нефтохим” е натрупала солидни печалби, заобикаляйки петролното ембарго на Европейския съюз", показва анализ, изготвен от неправителствените организации. От документа, цитиран от „Политико”, става ясно, че бургаската рафинерия е осигурявала алтернативен вход за руския петрол в Евросъюза и отвъд Океана.

След срещата с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши премиерът Николай Денков коментира пред журналисти темата.

„Много неща бяха казани по отношение на дерогацията в България и затова защо тя се удължава, но аз напомням, че дерогацията всъщност се скъсява (тя беше до края на 2024 г.) и с решение на Народното събрание сме я съкратили до октомври с идеята, че постепенно трябва да преминем към не руски нефт, за да сме сигурни, че няма да се окаже, че на пристанището липсва нефт и не може да работи рафинерията“, това заяви премиерът Николай Денков по повод въпрос за доклада, според който „Лукойл“ чрез „Нефтохим Бургас“ заобикаля санкциите и изнася произведени от руски нефт горива за ЕС и САЩ.

Голяма част от информацията на този доклад беше известна и преди това, така че няма особена изненада, освен скалата, в която се разкрива цялата тази схема за заобикаляна на санкциите. Това, което може и трябва да се направи, е да се действа според законите, а там, където законите са безсилни, да бъдат подобрени“, допълни Денков.

"В правомощията на българското правителство и вече е направено е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал. И от една страна да се намалят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, и от друга да се увеличат средствата, които влизат в българския бюджет", каза Денков.

Какъв е този доклад и за какво става въпрос в международното изследване?

Притежаваната от "Лукойл" рафинерия "Нефтохим" заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави-членки с продукти, произведени от руски петрол. Кремъл е спечелил около 1 милиард евро от европейската дерогация, която позволи на България да продължи да внася руски петрол. Това става ясно от съвместен анализ, изготвен от "Глобъл Уитнес" (Global Witness), базирания в София Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, цитиран от сайта "Политико" (Politico) и журналиста Виктор Джак, обяснява БНР.

Според цитирания от "Политико" доклад, като се възползва от дерогацията – т.е. европейското изключение от санкциите срещу Русия заради водената от нея война срещу Украйна, бургаската рафинерия е натрупала солидни печалби. Анализаторите посочват, че тя произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън Европейския съюз. Според доклада обаче, продукцията след това се претоварва от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се прикрият следите, след което горивата влизат в Европа и дори в Съединените щати.

"Текущата граница на цените на петрола, определена на 60 долара за барел, е нарушена. Руският петрол Уралс (Urals) се търгува на около 75 долара за барел", се казва в публикацията, според която руският износ продължава да расте и достига "рекордните" 3,72 млн. барела на ден в началото на октомври.

"Приблизително 20-25% от европейския внос на суров петрол и рафинирани продукти все още е с руски произход, често непряко през трети страни като Турция, ОАЕ, Мароко, Египет и Индия“, коментират изследователите.

През декември миналата година, Европейската комисия позволи на България дерогация от санкциите срещу Русия и според нея, страната ни може да купува суров руски петрол до края на 2024 г. Целта е българските граждани да не пострадат от недостига му. Дерогацията не предвижда рафинерията на "Лукойл" край Бургас да обработва горивото и да го продава зад граница с цел печалба. Българските власти обаче се възползвали от вратичките и позволили милиони барели руски петрол да достигнат до нефтокомбината. След това "Лукойл" го изнасяла като рафинирани горива навън. Продуктът достигал и страни членки на ЕС.

Само в периода от март до юли 2023 г. рафинерията изнесла близо 3 милиона барела горива, чийто произход най-вероятно е руски, се твърди в разследването.

Според изследователите, за първите девет месеца на годината бургаската рафинерия е преработила 4,5 милиона тона руски суров петрол. От правна гледна точка, това не нарушава санкциите, твърдят експерти, цитирани от "Политико". Вратичките, от които може да се възползва "Лукойл", са създадени от неяснотите в европейските правила, включително за това какво се счита за търговия, какви горива може да изнася България и дали може да ги съхранява, както и как Комисията събира данни.

Страни от ЕС призовават Брюксел да действа и да затвори тези вратички. Според трима дипломати, Комисията трябва да преразгледа опцията за дерогация за България преди приемането на 12-и пакет санкции срещу Русия, което се очаква през следващите дни.

"Ако целта на дерогацията е била да се помогне на обикновените българи да оцелеят, значи сме се провалили", заявява един от дипломатите,цитиран от БНР.

"Независимо дали Нефтохим в крайна сметка нарушава буквата на руското петролно ембарго на ЕС, действията му подкопават духа на забраната", заявява Кристофър Ламбин, старши съветник по разследванията на данни в Global Witness.

„Лукойл“ продава петролни продукти в Европа, като по този начин е допринесъл с повече от 1 млрд. евро за Кремъл тази година.ЕС трябва да отстрани многобройните пропуски в забраната за внос на руски петрол и да увеличи инвестициите в прехода към чиста енергия", твърди Ламбин, цитиран от БГНЕС.

Исаак Леви, ръководител на екипа за европейски и руски политически и енергийни анализи, заявява: "Нарастващата зависимост на Нефтохим от руския суров петрол показва как вратичките в санкциите дават възможност на един рафинерен център за руски петрол да работи в границите на ЕС. Руският петрол захранва автомобилите в ЕС и насочва средства към Кремъл. Освобождаването на България от санкциите трябва да се прекрати и притежаваната от Русия рафинерия да се продаде, за да се намалят финансовите потоци, които се използват от Путин за водене на войната в Украйна. Рафинерията и преди е внасяла неруски суров петрол, което показва, че има алтернатива, и затова трябва да ѝ се забрани да купува руски петрол".

„Използвали са се европейски пристанища за прехвърляне на горивата на други кораби, така че да достигат финалната си дестинация. Има и два конкретни случая, където има внос на български горива, произведени с руски петрол, в Ротердам, Нидерландия. Също и прехвърляне на български горива, произведени с руски петрол, до Флорида“, обясни пред БТА Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.  Той подчерта, че докладът е предаден за статия в „Политико“, тъй като от изданието също са участвали в работата по темата. 

„Единият износ се е случил на 8 август т.г. Каргото излиза от „Росенец“ и пристига 15 дни по-късно в Ротердам. Другият кораб е пътувал през март до Малта, а от там се прехвърля на бахамски кораб и пристига във Флорида“, разказа Владимиров. 

„Лукойл“ се възползва от пробойна в текста на дерогацията, който казва, че компанията може да изнася горива, произведени от руски петрол, когато се застрашава екологичната сигурност на региона. Такива рискове ние не сме наблюдавали. Нашият анализ показа, че има достатъчно възможности за съхранение на горива, така че да се избегнат такива рискове. „Лукойл“ не съхранява големи количества горива у нас, а използва своите хранилища в Нидерландия, Румъния и на други места. Тези рискове са безпредметните. „Лукойл“ се възползва, за да избягва санкциите по някакъв начин“, допълни още той. 

Владимиров припомни, че българската държава е била задължена шест месеца след влизането в сила на дерогацията да предостави подробен отчет на Европейската комисия за прилагането на санкциите и дерогацията. „По наша информация Европейската комисия не е получила подобен анализ“, посочи той. Владимиров подчерта, че изследването е независимо.

Потърсено за коментар, дъщерното дружество на "Лукойл" - Litasco S.A, основен акционер в рафинерията, заяви, че спазва всички приложими закони и разпоредби, включително правилата на Г-7 за ограничаване на цените, посочва БГНЕС.
"Политико", БТА, БГНЕС, БНР, nova.bg