Местан: Полицейското насилие е откровено престъпление
Местан: Полицейското насилие е откровено престъпление / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Местан: Полицейското насилие е откровено престъпление
33146
Местан: Полицейското насилие е откровено престъпление
  • Местан: Полицейското насилие е откровено престъпление

Ако правителството не се разграничи от случаите на полицейско насилие, ДПС ще инициира анкетна парламентарна комисия. Това обяви в декларация зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. От парламентарната трибуна Местан съобщи за още един случай на полицейски произвол, при който на 24 септември в Търговище е бил бит 67-годишен гражданин, привикан за снемане на обяснения.

В отговор премиерът Бойко Борисов заяви, че прокуратурата е сезирана по случая в Търговище и щом станат ясни резултатите от проверката, вътрешният министър Цветан Цветанов ще отговори на всички въпроси.

„Не ми е известно в НК или в НПК да има текстове, които да дават права на МВР като на съд. Не ми е известна наказателна разпоредба, която да предвижда наказание шамари, юмруци, ритници. Подобни случаи на полицейско насилие могат да накърнят държавната политика за противодействие на престъпността и корупцията, защото полицейското насилие не може да се представи като противодействие на престъпленията, защото самото то представлява едно откровено престъпление, което трябва да се преследва от българския НК", заяви Местан.

„Ако и този път след тези разисквания не чуем ясен политически ангажимент за разграничаване на политическото ръководство на МВР и от страна на кабинета за случаите на полицейско насилие, ще поискаме нарочна парламентарна анкетна комисия, която да провери всички тези случай", поясни той.

Преди два месеца въпросът за полицейския произвол стана обект на политически коментари заради нахлуване на полицията в дома на семейство Мустафови.