Мая Манолова в Народното събрание
Мая Манолова в Народното събрание / Георги Димитров
Мая Манолова определи санкциите на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков като "зелена светлина и подкрепа за борба с корупцията в България".

Това е оценката на председателя на коалицията "Изправисе! Мтури вън" решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ да наложи санкции на трима българи (Пеевски, Божков и Илко Желязков - зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС). Решението засяга и 64 свързани с тях фирми.

САЩ санкционира Божков, Пеевски, Желязков и 64 фирми

"Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите – не достатъчно – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност", пише Манолова в профила си във Facebook.

"Усилията на министъра на МВР в последните дни, на министрите на икономиката, финансите, здравеопазването срещу корупцията са само част от това, което може да се направи. Комисията по корупцията показа колко много може да се направи за малко време. Стига да има желание", коментира още тя.

"Изтича времето, което институциите имат, за да покажат незабавни резултати в изтръгването на корупцията. Ако не го направят, прогнозирам мрачна политическа есен. Мрачна за всички политици, опънали политически чадър над хора и фирми като посочените", допълва Манолова.